×
Meniu

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

La 17 mai marcăm , eveniment susţinut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare globală a bolii, cât și sensibilizării populației despre riscurile hipertensiunii arteriale, încurajarea metodelor de diagnosticare precoce și de prevenire a acestei maladii.
Hipertensiunea arterială se definește prin creșterea de durată a valorilor tensionale sistolice și/sau diastolice peste 140 mmHg și respectiv 90 mmHg la adult, iar la diabetici valori crescute peste 135/85 mmHg, fiind cea mai răspândită boală cronică.
Este cunoscut faptul că, hipertensiunea arterială este factor de risc pentru o mulțime de alte probleme medicale ca: accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afecțiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii etc.
Trebuie să știm că măsurarea tensiunii arteriale este unul din examenele profilactice gratuite oferite o dată pe an de medicul de familie. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 40 ani şi cele din grupul de risc pot măsura anual nivelul colesterolului şi al zahărului în sânge, pentru a preveni sau a menţine sub control tensiunea arterială.
Aveți grijă de sănătatea DVS! Ține-ți sub control hipertensiunea arterială!