×
Meniu

Ziua Mondială a Diabetului: cum putem preveni boala?

Astăzi, 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, fiind aprobată în 1991 de către Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la îngrijorările tot mai mari în legătură cu escaladarea amenințării pentru sănătate pe care o prezintă diabetul.

Conform datelor, peste 425 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt diabet de tip 2, pe care îl putem preveni prin activitatea fizică regulată, o alimentație sănătoasă și echilibrată și practicarea modului de viață sănătos.

Totodată, 1 din 2 persoane trăiesc în prezent cu diabet nediagnosticat, iar diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și pentru a obține rezultate sănătoase.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună caracterizată prin distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, în timp ce tipul 2 de diabet este marcat de insulinorezistența, astfel, specialiștii spun că această boală poate fi prevenita printr-o serie de măsuri la îndemâna tuturor: activitate fizică zilnică de 30-45 de minute, o alimentație bazată pe fructe, legume, cereale integrale, lactate, fără băuturi dulci, carbogazoase, dar și fără exces de grăsimi, în special de origine animală.

Totodată, medicii ne recomandă să efectuăm periodic analizele pentru a depista la timp diabetul, diagnosticată și tratată corect, această boala nu duce la complicații grave precum accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, orbire, amputația membrelor sau boli renale.

 

Valorile normale sunt:

  • Hemoglobina glicozilată sub 6.5%
  • Glicemie “a jeun”: mai mică de 110 mg/dl
  • Glicemia postprandială: mai mică de 140 mg/dl
  • Tensiunea arterială: sub 130/80 mmHG;
  • Profil lipidic în care colesterolul total sa fie mai mic de 175 mg/dl, HDL colesterolul peste 40 mg/dl la bărbați si 46 mg/dl la femei, LDL colesterolul  sub 80 mg/dl, trigliceridele sub 150 mg/dl;
  • Un indice de masă corporală mai mic de 25;
  • Circumferința taliei sub 80 de cm pentru femei și sub 94 pentru bărbați