×
Meniu

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

În fiecare an, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, motiv pentru care, la nivel mondial, statele, organizațiile internaționale și societatea civilă sunt încurajate să promoveze sensibilizarea opiniei publice privind violența împotriva femeilor.

 

Această campanie, condusă de secretarul general al ONU şi UN Women din 2008, îşi propune să prevină şi să elimine violenţa împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume, făcând apel la acţiuni globale pentru creşterea gradului de conştientizare, promovarea susţinerii şi crearea oportunităţilor de discuţie asupra provocărilor şi soluţiilor.

 

Conform datelor, o femeie din trei a fost supusă abuzurilor în timpul vieţii sale. În timpuri marcate de diverse crize, numărul creşte, aşa cum s-a observat în timpul pandemiei de COVID-19, care încă nu s-a încheiat, precum şi în alte crize umanitare recente, conflicte şi dezastre climatice. Un nou raport al UN Women, realizat pe baza informaţiilor din 13 ţări (Iordania, Maroc, Bangladesh, Thailanda, Kenya, Albania, Kârgâzstan, Ucraina, Columbia, Paraguay, Camerun, Coasta de Fildeş, Nigeria), arată că de la începutul pandemiei, două din trei femei au declarat că ele sau o altă femeie cunoscută au trecut printr-o formă de violenţă şi, mai mult decât atât, au avut de înfruntat şi nesiguranţa alimentară.

 

Centre ce acordă suport femeilor din țara noastră:

  • Centrul de Drept al Femeilor / Women’s Law Center
  • Centrul Maternal ”Pro-Femina” din Hîncești
  • Centrul de asistenţă şi protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane din Chişinău
  • Centrul International pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”
  • sociaţia Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”
  • Căminul social pentru victimele traficului de persoane şi ale violenţei domestice „Începutul Vieţii”
  • Centrul „Onoarea și Dreptul Femeilor Contemporane” (Bălți)
  • Centrul de informare şi consiliere pentru victimele violenţei (Cahul)