×
Meniu

Ziua Internaţională de Luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri

Ziua Internațională de Luptă împotriva consumului este marcată anual la 26 iunie și în anul curent are ca slogan – “Comunică despre droguri. Salvează vieți.”, ceea ce subliniază importanța conștientizării faptelor referitoare la droguri, a prevenirii, tratamentului și îngrijirii bazate pe dovezi.
Potrivit datelor, consumul de canabisul a crescut aproape de patru ori în ultimele două decenii, însă procentul de adolescenți care percep canabisul ca fiind dăunător a scăzut cu până la 40%.
Este important să menționăm că utilizarea medicamentelor psihoactive sau narcotice și a substanțelor psihotrope fără supraveghere medicală este asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate. Din acest motiv, producția, vânzarea, distribuția și utilizarea multor dintre aceste substanțe sunt reglementate de tratate internaționale pentru a evita consecințele negative care pot reprezenta o amenințare pentru sănătate și siguranță.
Raportul mondial al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate asupra drogurilor din 2019 estimează că circa 271 de mil. oameni, sau 5,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din întreaga lume, au consumat droguri ilegale cel puțin o dată în 2017. Totodată, 35 de mil. de persoane care consumă droguri au tulburări de consum de droguri, iar din cele 11 milioane de oameni din lume care a injectat droguri în 2017, una din opt trăiește cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și mai mult de jumătate cu virusul hepatitei C (VHC).
Conform datelor statistice ale în Republica Moldova, numărul consumatorilor de droguri luaţi în evidenţă în anii 2011-2015 a fost treptat în creștere, iar în perioada 2016-2019 a înregistrat o scădere, după cum urmează: în 2012 – 834 de persoane, în 2013 – 738 de persoane, în 2014 – 1049 de persoane, în 2015 – 997 persoane, în 2016 – 797 persoane, în 2017 – 1113 de persoane, în 2018 – 863 de persoane, în 2019 – 717 persoane.
Toate drogurile au în comun mai multe efecte dăunătoare sănătăţii. Printre acestea se numără: îmbătrânirea prematură, iritabilitate, agitaţie, agitaţie continuă, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, leziuni ale rinichilor şi plămânilor, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării la copiii nenăscuţi, pierderea progresivă a autocontrolului la nivel corporal şi spiritual.
Prevenţia consumului de droguri este cea mai bună terapie, iar adolescenţa este un moment critic pentru a preveni dependenţa şi riscurile pe care aceasta le implică. În această perioadă copiii se confruntă cu situaţii noi şi provocatoare şi sunt adesea expuşi unor substanţe dăunătoare cum ar fi drogurile. În acest context, trebuie să fim alături de copii în această perioadă, pentru a nu se simți singuri, izolați și deprimați.