×
Meniu

Vitamina K: beneficiile

Cele două tipuri principale de vitamina K sunt vitamina K1 și vitamina K2. Ambele tipuri sunt vitale pentru menținerea sănătății osoase și cardiace, precum și în hemostază. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza și mangoldul, conțin cantități mari de vitamina K1. De asemenea, se găsește și în uleiurile vegetale și în unele fructe. Printre sursele de menanochină (vitamina K2) se numără carnea roșie, unele cereale, lactatele și ouăle.
Vitamina K contribuie la sănătatea pielii și la metabolismul oaselor, fiind importantă în utilizarea calciului de către organism, pentru a ajuta la formarea oaselor și pentru a inhiba calcificarea vaselor de sânge.
Specialiștii susțin că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina K și dezvoltarea osteoporozei. În urma mai multor studii, experții au descoperit că această vitamină menține oasele puternice, îmbunătățește densitatea osoasă și scade riscul de fracturi.
Se pare ca un nivel mai mare de vitamina K în sânge poate îmbunătăți memoria episodică la adulții în vârstă. În cadrul unui studiu, persoanele cu vârsta peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au arătat rezultate bune privind memoria.
Vitamina K previne acumularea mineralelor în artere, lucru care poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale mai mici. Datorită acestei acțiuni benefice, inima pompează liber sângele prin corp.
Mineralizarea se produce în mod natural odată cu vârsta, fiind un factor de risc major pentru afecțiunile cardiace. În plus, specialiștii au demonstrat că aportul adecvat de vitamina K reduce riscul de accident vascular cerebral.
Vitamina K este importantă în procesul de coagulare al sângelui.