×
Meniu

VACCINAREA PNEUMOCOCICĂ GRATUITĂ LA COPII

Ce este infecția cu pneumococ?

Bolile pneumococice sunt provocate de diferite tipuri a bacteriei Streptococus pneumoniae care poate produce otite, conjunctivite, pneumonii, sinuzite, meningite şi chiar bacteriemii (septicemii). Se pot transmite pe calea aerului, de către o persoană purtătoare a bacteriei, prin tuse, strănut sau respiraţie. Infecția pneumococică este mai frecventă la copiii sub 2 ani şi la persoanele peste 65 de ani.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, infecțiile pnemococice sunt principala cauză de deces la copiii mai mici de 1 an, din bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare. Anual în lume peste 800.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor ca urmare a pneumoniilor și meningitelor provocate de infecția cu pneumococi. Studiile efectuate în domeniu atrag atenția, că una dintre cauzele mortalității ridicate o reprezintă rezistența pneumococului față de antibioticele utilizate în tratament.

Luând în considerare numeroasele cazuri de îmbolnăvire, specialiştii în sănătate publică susţin, că imunizarea împotriva infecţiilor pneumococice este absolut necesară în Republica Moldova. Anual, în republică, sunt înregistrate în medie 25 de mii de cazuri de pneumonii la copiii de până la 17 ani.

Ce este Vaccinul antipneumococic?

Pentru a vaccina copilul dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați la medicul de familie. Sala de vaccinări a Clinicii corespunde strict tuturor standardelor și cerințelor în vigoare (foto).

Vaccinul antipneumococic (Prevenar 13) este al șaselea vaccin combinat introdus în Calendarul Național al Imunizărilor, destinat pentru a combate 13 maladii infecțioase provocate de pneumococi. De la 1 octombrie anul curent a început imunizarea copiilor născuți după 1 iulie 2013. Vaccinul este produs în Philadelphia, Statele Unite ale Americii.

Cum se petrece vaccinare

Primele două doze se administrează la două și patru luni, concomitent cu vaccinurile împotriva difteriei, poliomelitei și infecției cu rotavirus. A treia doză se administrează la vârsta de un an. Copiii cu maladii acute, febră înaltă se vor vaccina după însănătoșire.

La ce reacții ne putem aștepta după vaccinare?

După administrarea vaccinului antipneumococic pot apărea reacții postvaccinale, care se consideră absolut normale. La unii copii poate apărea la locul injectării o zonă dureroasă, roşie și inflamată (2,5 – 7,0 cm în suprafață); copiii pot deveni iritați şi pot face febră până la 39°C. Dacă apar astfel de manifestări, se recomandă consultarea medicului de familie pentru a indica un tratament de suport. La fel se administrează o cantitate mai mare dau de lichide decât de obicei.


Cui nu se va face vaccinul?

Există foarte puţini copii cărora nu trebuie să se administreze vaccinul pneumococic: celor cu reacţii alergice (anafilactice) în anamneză, manifestate la o doză anterioară sau la orice component din vaccin și celor cu stări imunodeficitare severe.