×
Meniu

Un mediu curat este esențial pentru sănătatea oamenilor

Anual, la 5 iunie, este marcată Ziua mondială a Mediului, fiind instituită în 1974 de către Asambleea Generală a Naţiunilor Unite şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite.

 

Această zi se sărbătoreşte în mai bine de 100 de ţări şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.

 

În țara noastră, în perioada 4-30 iunie, se desfășoară Festivalul Mediului, ce include o serie de activități, precum: expoziții (panouri solare, stații de epurare individuale), iarmaroc (produse alimentare bio, lăzi pentru compost, detergenți ecologici), dezbateri pe subiecte de mediu etc. Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/ziuamediului

 

Se știe că un mediu curat este esențial pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor, în timp ce poluarea atmosferică, zgomotul, substanțele chimice periculoase – care au un impact negativ asupra sănătății.

 

Sănătatea populației din UE este afectată de schimbările climatice, prin valuri de căldură, inundații și schimbări în distribuția bolilor transmise prin vectori. La nivel mai general, schimbările climatice, declinul biodiversității și degradarea terenurilor pot afecta și bunăstarea oamenilor deoarece pun în pericol furnizarea serviciilor ecosistemice, de exemplu,  accesul la apă potabilă și la producția de alimente.

 

În Europa, riscul de mediu cel mai major pentru sănătate este poluarea aerului, fiind asociat cu boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare și cancer pulmonar. Se estimează că expunerea la aer poluat este cauza a peste 400 000 de decese premature în fiecare an în UE.

 

Sănătatea Planetei depinde de fiecare dintre noi, iar sănătatea noastră depinde de mediul înconjurător. Vedem că există o conexiune directă….De ce să nu avem grijă de mediul ambiant, pentru a fi, la rândul nostru, sănătoși, energici și fericiți?