×
Meniu

Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării este o campanie globală celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august în mai mult de 175 de ţări ale lumi, pentru a sensibiliza și stimula acțiunile legate de tema alăptării şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.
Sloganul din acest an este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!”, scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației.
Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat o oră după naștere, i s-ar administra doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800 mii de vieți ar fi salvate în fiecare an. OMS recomandă alăptarea exclusivă pentru prima oră de viață și pentru următoarele șase luni.
La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta sub șase luni sunt alăptați exclusiv. Barierele care au dus la dezvoltarea slabă a alăptării variază de la lipsa lucrătorilor medicali instruiți pentru a îndruma tinerele mame și lipsa/implementarea legilor și reglementărilor privind protecția maternității. Cu peste 830 mil.de femei care lucrează în întreaga lume, dintre care multe se întorc la muncă la scurt timp după naștere, devine necesară susținerea prin politici și legislație națională, cum ar fi concediul de maternitate plătit și pauzele, pentru a stimula mamele să continue alăptarea.
Primii doi ani din viața unui copil sunt cruciali, deoarece nutriția optimă în această perioadă scade morbiditatea și mortalitatea, reduce riscul de boli cronice și favorizează o dezvoltare mai bună.
Specialiștii afirmă că, copiii alăptați au performanțe mai bune la testele de inteligență, sunt mai puțin susceptibili să fie supraponderali sau obezi și mai puțin predispuși la diabet în perioada adultă. De asemenea, femeile care alăptează au un risc redus de cancer de sân și ovar.
Conform statisticilor naționale, în anul 2020 în țara noastră, incidența prin malnutriție la copii cu vârsta de până la 1 an a constituit 10,1 cazuri la 1000 de copii, dintre care, în 5,6 cazuri la 1000 de copii s-au depistat întârziere în dezvoltare, cauzată de malnutriție.