×
Meniu

Săptămâna Internațională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, de 15-45 ani.
În scopul consolidării eforturilor pentru reducerea poverii cancerului de col uterin, în perioada 17-23 ianuarie curent se desfășoară Săptămâna Internațională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
Conform datelor, în anul 2018, aproximativ 311.000 de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer, mai mult de 85% din aceste decese apar în țările cu venituri mici și medii. În Republica Moldova, anual, sunt înregistrate 370 de cazurile noi, respectiv 20 de cazuri la 100 mii populație. Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.
Obiectivele Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col includ:
•Creșterea gradului de conștientizare a populației despre importanța vaccinării HPV și a programelor de screening;
•Încurajarea femeilor să profite pe deplin de aceste măsuri de prevenire și depistare precoce;
•Mobilizarea eforturilor pentru educația privind practicile sexuale sigure, avertismente despre riscul consumului de tutun etc.
Efectuează testul citologic de și vaccinează-te împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) pentru a previni cancerul de col uterin!
Mai multe detalii găsiți aici: https://paptest.md/