×
Meniu

Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin

 

Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa de Est și Asia Centrală, unde este asociat cu suferință personală enormă, perturbări sociale și costuri financiare pentru femei, familii și sistemele de sănătate.  În fiecare an, în Regiunea Europeană a OMS, peste 66 000 de femei sunt nou diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită.

 

Un motiv cheie pentru a acorda prioritate prevenirii cancerului de col uterin este faptul că acesta afectează în primul rând femeile mai tinere, majoritatea cazurilor aparând între 35 și 45 de ani. Acesta este un moment în care majoritatea femeilor lucrează, își îngrijesc familiile sau fac ambele, astfel încât impactul social al cancerului de col uterin este mult sporit, deoarece îndepărtează mamele din familiile lor și lucrătorii din economie.

 

Un alt motiv cheie este că aproape fiecare caz ar putea fi prevenit. Programele de screening bine organizate pot reduce ratele cancerului de col uterin cu până la 80% sau cu până la 90% dacă sunt combinate cu vaccinarea HPV a adolescentelor. În plus, deoarece screening-ul de col uterin funcționează prin găsirea și îndepărtarea leziunilor precanceroase pentru a preveni apariția cancerului în primul rând, screening-ul cervical reduce atât cazurile noi, cât și decesele cauzate de cancerul de col uterin.

 

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.