×
Meniu

Săptămâna Europeană a Imunizărilor

În perioada 24-30 aprilie se desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizărilor (SEV), în anul curent având genericul ”Viață lungă pentru toți”, în acest context, vor fi desfășurate acțiuni de promovare a sănătății pe întreg teritoriul țării.

 

SEV a fost concepută în 2004 ca o inițiativă de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare în contextul apariției unor focare în mai multe țări din regiunea europeană a OMS. Inițiativa SEV țintea extinderea planurilor de imunizare,  astfel încât să acopere dreptul fiecărui copil și a persoanelor vulnerabile de a fi protejate împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

 

Se știe că imunizarea este una dintre cele mai importante măsuri care poate fi luată pentru menţinerea vieţii și a sănătăţii copiilor. Potrivit UNICEF Moldova, acoperirea totală a imunizării în Moldova este relativ înaltă (în anul 2012 circa 90% dintre copiii cu vârsta de 15-26 luni au primit toate vaccinurile recomandate), totuși, țara noastră încă se confruntă cu o tendinţă alarmantă de scădere a acoperirii vaccinale. În prezent, cu lacunele de acoperire care există, Moldova riscă să nu atingă rata țintă de vaccinare.

 

Reamintim că la începutul lunii martie 2021, în Republica Moldova a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19 – acesta fiind un instrument de importanță majoră pentru a ajuta la ținerea sub control a pandemiei, împreună cu testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire. Conform datelor de pe pagina oficială vaccinare-covid.gov.md,  au fost administrate 2 141 239 doze, dintre care cu schema completă – 1 059 141, iar cu doza booster – 294 903 persoane. La situația din 19 aprilie curent,  161 de persoane au primit doza 1 de vaccin, 185 – doza 2, iar cu doza booster au fost vaccinate 665 de persoane. Datorită, inclusiv,  vaccinării contra Covid-19 în RM se atestă o scădere a numărului de cazuri noi, ceea ce a dus și la anularea, începând cu 16 aprilie curent,  a stării de urgență în sănătate publică, care a durat circa 2 ani.

 

Protejați-vă sănătatea! Vaccinul este o cale de prevenire!