×
Meniu

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 22 – 31 ianuarie curent se desfășoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, cu genericul „Spune Da sănătății tale! Vaccinează-te! Testează-te”, având drept scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind măsurile de prevenire și control al cancerului de col uterin.
Leziunile la nivelul colului uterin care pot progresa spre cancer sunt depistate de specialiști cu ajutorul screeningului, care include testul citologic și colposcopia. Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Au acces gratuit la această investigație atât femeile asigurate, cât și cele neasigurate.
Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Se estimează că până la 50 – 80% dintre oameni ar putea să se infecteze cu HPV de-a lungul vieții.
Principalii factori de risc ce duc la declanșarea bolii includ: număr mare de nașteri, consumul de tutun, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, vârstă fragedă în momentul primului act sexual, număr mare de parteneri sexuali etc.
Conform datelor în anul 2023, în Republica Moldova au fost diagnosticate cu cancer cervical 315 femei, potrivit datelor Institutului Oncologic. La nivel global, acest tip de cancer este al patrulea cel mai frecvent depistat la femei.