Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre
Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul unei sinucideri. Orice sinucidere este devastatoare și are un impact profund asupra celor din jur. Ziua Mondială de Prevenire a suicidului, marcată la 10 septembrie, a devenit o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, reducerea stigmei și promovarea acțiunilor de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume.
,,Să insuflăm aperanță prin acțiunile noastre,, este mesajul care ne arată o alternativă a sinuciderii și își propune să inspire încredere și lumină în noi toți și anume faptul că acțiunile noastre, indiferent cât de mari sau mici sunt, pot oferi speranță celor aflați în dificultate. Prevenirea suicidului este posibilă și fiecare dintre noi este important în acest lanț. Prin acțiune putem face o diferență pentru cineva în momentele cele mai întunecate.
Prevenirea suicidului rămâne o provocare universală. În fiecare an sinuciderea este printre primele 20 cauze de deces la nivel mondial pentru persoane de toate vârstele. Este responsabilă pentru peste 700.000 de decese, ceea ce echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde.
În Republica Moldova au fost înregistrate 487 cazuri de suicid în anul 2020 față de 467 în 2019. Printre copii cu vârsta 0 -17 ani ani, respectiv 11 și 9 cazuri. Fiecare viață pierdută reprezintă partenerul, copilul, părintele, prietenul sau colegul cuiva. Pentru fiecare sinucidere, aproximativ 135 de persoane sunt profund afectate, suferind o durere intensă. Numărul lor se ridică la 108 milioane de persoane pe an. Comportamentul suicidal include suicidul în sine, ideația suicidală și tentativele de sinucidere. Se estimează că la fiecare caz de suicid, alte 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.
Strategiile eficiente de prevenire a suicidului trebuie să includă politici de sănătate publică și strategii de asistență medicală, încorporând măsuri cu cele mai puternice dovezi de eficacitate, cum ar fi: restricția accesului la mijloace letale, tratamentul depresiei, asigurarea lanțului de îngrijire, prevenirea universală bazată pe școlarizare.
Semnele de avertizare ale sinuciderii includ: disperare, furie necontrolată, răzbunare, acțiune nechibzuită sau angajări în activități riscante – aparent fără să stea pe gânduri, consumul crescut de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somnolență și schimbări de dispoziție dramatice.
Ascultarea cu compasiune, empatie și lipsă de judecată poate ajuta la restabilirea speranței. Ne putem conecta cu ei să-i întrebăm ce fac și să îi încurajăm să-și spună povestea. Acest mic gest contează mult.
OMS recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor necomunicabile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.
Ziua Mondială de prevenire a Suicidului – 10 septembrie, este o oportunitate pentru toate sectoarele, public, organizații caritabile, comunități, cercetători, clinicieni, practicieni, politicieni și factori de decizie politică, voluntari, cei îndoliați de sinucidere, cei cu experiență trăită și alte grupuri și persoane interesate, de a se alătura Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (IASP) pentru a-și concentra atenția și eforturile într-un întreg, pentru a preveni sinuciderile.