×
Meniu

Prevenirea bolilor netransmisibile este vitală!

Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) este în acest an la cea de-a cincea ediție, cu genericul ”Investiți pentru a proteja”. Lansarea acestei tradiții a avut loc în anul 2018 înainte de Reuniunea ONU la nivel înalt privind prevenirea BNT, când toți s-au mobilizat pentru a spune ,,Destul!” bolilor și deceselor care pot fi prevenite.

 

Se estimează că aproximativ 41 de milioane de decese, echivalent cu 71% din totalul de decese care au avut loc la nivel global în anul 2019 au fost cauzate de boli netransmisibile, determinate în principal de boli cardiovasculare (17,9 mil. decese), cancer (9,3 mil. decese), bolile respiratorii cronice (4,1 mil. decese) și diabetul zaharat (2,0 mil. decese).

 

Potrivit prognozei OMS, numărul total anual de decese cauzate de bolile netransmisibile va crește la 55 milioane până în 2030, în cazul în care nu se iau măsuri necesare. Cercetările științifice demonstrează că povara bolilor netransmisibile poate fi redusă în cazul în care sunt implementate într-un mod eficient și echilibrat acțiuni preventive și curative cost-eficiente și intervenții de prevenire și control al Bolile netransmisibile deja disponibile.

 

Aceste boli netransmisibile majore împărtășesc cinci factori de risc comportamental: consumul de tutun, dieta nesănătoasă, consumul nociv de alcool, inactivitatea fizică și poluarea aerului. Aproximativ 80% dintre BNT pot fi prevenite.

  • Tutunul este responsabil de circa 7,2 milioane de decese în fiecare an (inclusiv și efectele expunerii la fumul de tutun);
  • 4,1 milioane de decese anuale au fost atribuite aportului de sare în exces;
  • Mai mult de jumătate din cele 3,3 milioane de decese anuale atribuite consumului de alcool revin BNT, inclusiv cancerul;
  • 1,6 milioane de decese anual pot fi atribuite activității fizice insuficiente.

 

Republica Moldova, se clasifică printre țările cu cea mai înaltă mortalitate generală a populației din Regiunea Europeană. Mortalitatea indusă de toate cauzele continuă să înregistreze un nivel înalt –1147,5 de decese la 100 mii locuitori în 2020 și, în pofida tendinței descrescătoare cu 7% față de 2010, depășește aproape de două ori media înregistrată în Uniunea Europeană (546 decese la 100 mii locuitori). Bolile netransmisibile majore sunt responsabile de peste 89% din mortalitatea totală pe cauze de deces.

 

O modalitate importantă de a controla BNT este concentrarea pe reducerea factorilor de risc asociați cu aceste boli. Există soluții pentru a reduce factorii comuni de risc modificabili. Pentru a reduce impactul BNT asupra persoanelor și a societății este necesară o abordare cuprinzătoare care va implica toate sectoarele, inclusiv sănătatea, finanțele, transporturile, educația, agricultura, și altele.

 

Cum am putea reduce efectul BNS:

– Eliminarea fumatului în spațiile publice și închise;

– Interdicții și restricții privind publicitatea pentru alcool;

– Restricții privind disponibilitatea alcoolului;

–  Reducerea consumului de sare;

– Promovarea alegerilor alimentare cu conținut scăzut de sare în școli, spitale și locuri publice;

– Conștientizare sporită cu privire la beneficiile activității fizice;

– Programe de vaccinare pentru cancerul de col uterin.

 

Pentru o investiție de 1,27 USD de persoană pe an, țările cu venituri mici și medii ar putea salva 8,2 milioane de vieți, ar putea preveni mai multe BNT și a economisi 350 de miliarde de dolari până în anul 2030.

 

 Ai grijă de sănătatea ta! Bolile netransmisible pot și trebuie să fie prevenite!