×
Meniu

Hepatita acută de etiologie necunoscută, înregistrată și în Moldova

În contextul înregistrării în R. Moldova a unui caz de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului (culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare), dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale – greață, vomă, diaree și dureri abdominale.

La apariția primelor simptome, se recomandă să vă adresați medicului de familie sau la Serviciul de urgență 112.

Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de hepatita acută de origine necunoscută pot suferi copiii la orice vârstă, începând de la o lună până la 16 ani. În acest context, medicii recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor.

Conform datelor OMS, până la 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii, iar în următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.