Ce este amigdalita?
Amigdalele sunt prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva bacteriilor și virusurilor care intră în cavitatea bucală. Această funcție poate face amigdalele în mod special vulnerabile la infecție și inflamație și poate duce la apariția amigdalitei, care și reprezintă inflamația amigdalelor.
Majoritatea cazurilor de amigdalită sunt determinate de infecția cu un virus comun, dar și infecțiile bacteriene pot provoca amigdalita. Aceasta poate fi resimțită ca o răceală severă sau ca o gripă.
Simptomele frecvente sunt:
- Amigdale roșii și inflamate
- Pete albe sau galbene pe amigdalele
- Durere în gât
- Dificultate sau durere la înghițire
- Febră
- Nodulii limfatici măriti și dureroși la nivelul gâtului
- Voce răgușită
- Respirație neplăcută
- Durere de stomac, în special la copiii mai mici
- Cefalee
Intervenția chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor a fost cândva o procedură frecventă în tratarea amigdalitei, însă în prezent este efectuată doar dacă amigdalita bacteriană se produce frecvent, nu răspunde la alte tratamente sau determină complicații severe.
Este important să obții un diagnostic corect atunci când ai simptome care pot să indice amigdalita. Astfel, sună medicul în cazul în care ai: durere în gât care nu trece în 24-48 de ore, durere sau dificultate la înghițire, slăbiciune extremă, oboseală sau iritabilitate!