×
Meniu

Care pot fi riscurile consumului de apă nepotabilă?

Conform unor studii recente, numărul de persoane care se îmbolnăvesc anual prin intermediul apei nepotabile, la nivel global constituie aproximativ 500 milioane. Este important de menționat că apa nepotabilă nu afectează organismul doar atunci când este consumată în mod direct, ci și când este utilizată pentru gătit, curățarea alimentelor sau ustensilelor de bucătărie.
Apa poate să transmită numeroase boli, cel mai des întâlnite fiind febra tifoidă, tuberculoza, hepatita A și E, dizenteria, enterocolitele și unele boli parazitare precum tricocefaloza, ascaridioza sau salmoneloza.
O altă categorie de boli asociate consumul de apă infestată, întâlnită atât în cazul omului cât și în cazul animalelor, include boli precum leptospiroza, tularemia, bruceloza și tuberculoza.
Tot în rândul problemelor de sănătate care pot fi generate de consumul de apă netratată corespunzător se încadrează și infecțiile cutanate.
Consumul de apă nepotabilă sau consumul alimentelor care au intrat în contact cu apa contaminată poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli gastro-intestinale, probleme de reproducere și tulburări neurologice. Specialiștii ne atenționează că bebelușii și copiii cu vârsta de până în trei ani, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele ale căror sisteme imunitare sunt compromise pot fi în special susceptibile la boli în urma ingestiei de apă contaminate.
Contaminarea microbiologică cu viruși, bacterii sau paraziți (precum Salmonella, Giardia, Shigella, Campylobacter sau E. coli), care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care pot fi prezente în apa limpede, reprezintă principalul risc pentru sănătate apărut în urma consumului de apă din surse contaminate.
Totodată, contaminarea chimică, deși mai puțin frecventă, asociată cu mediile industriale sau miniere, poate fi mult mai periculoasă pentru organismul uman. Contaminarea chimică este prezentă îndeosebi în țările aflate în curs de dezvoltare, preponderent în zonele rurale. Contaminanții chimici pot proveni din produsele chimice agricole, pesticide, reziduurile chimice din apa de ploaie, vopsele, etc.
Contaminarea cu nitrați, asociată cu methemoglobinemia acută infantilă (intoxicația acută cu nitrați), este o problemă raportată în unele zone rurale din mai multe țări, inclusiv România. Majoritatea cazurilor de intoxicație acută cu nitrați sunt raportate la nou-născut, deși afecțiunea poate să apară la orice vârstă. Apa provenită de la fântână este principala sursă de contaminare cu nitrați.
O soluție pentru tratarea apei ar fi instalarea filtrelor moderne, care își bazează funcționarea pe mai multe componente de filtrare care împreună duc la o buna purificare a apei.