×
Meniu

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni cancerul de col uterin. Efectuarea periodică a examenelor ginecologice și efectuarea testelor Papanicolau sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi luați pentru prevenirea cancerului de col uterin. Alte lucruri pe care le puteți face sunt:
• Obțineți vaccinul HPV (dacă sunteți eligibil).
• Adoptați practici sexuale sigure: întârzierea inițierii vieții sexuale, utilizarea prezervativelor și întreținerea relațiilor sexuale cu cât mai puțini parteneri posibili.
• Nu fumați și folosiți produse din tutun.
Vaccinul
Vaccinul HPV previne cancerul de col uterin prin protejarea împotriva celor mai comune tipuri de HPV, care cauzează 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Vaccinarea HPV este recomandată la 9-14 ani. Studii recente din Regatul Unit, una dintre primele țări care l-au introdus, arată că vaccinarea HPV a redus leziunile precanceroase și cancerul de col uterin cu aproape 90% în rândul primelor cohorte care au primit vaccinul. Suedia estimează, că cancerul de col uterin ar putea fi eliminat peste 5 ani, ceea ce înseamnă că ar înregistra mai puțin de 4 cazuri noi la 100 000 de femei în fiecare an.
În aprilie 2022, Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare al OMS a anunțat, pe baza unei ana + Adaugă o categorie nouă lize a dovezilor, că un vaccin HPV cu doză unică oferă protecție împotriva virusului care este comparabil cu un program cu 2 doze și că țările pot alege să utilizeze un program cu 2 doze sau 1 doză HPV.
Țările trebuie să atingă o acoperire națională de vaccinare de 90% până în 2030 pentru a fi pe cale să atingă obiectivul de eliminare. Cea mai eficientă modalitate de a atinge această țintă este includerea vaccinării împotriva HPV în programele naționale de imunizare și investirea în strategii de comunicare eficiente.
Programe naționale de screening organizate. Al doilea instrument important pentru eliminarea cancerului de col uterin este un program național de screening organizat, care asigură furnizarea tuturor serviciilor necesare – de la depistarea și diagnosticarea precoce, până la tratament și îngrijirea de urmărire. Screening-ul eficient al cancerului de col uterin nu este doar un test sau un singur eveniment, este o cale.