Alzheimer: Ziua Internațională de luptă contra bolii
Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele se dezvoltă în general treptat și se agravează în timp, devenind suficiente de severe.
Anual, la 21 septembrie este marcată Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer, pentru a uni eforturile în sprijinirea persoanelor care suferă de această boală.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene și scăzând abilitatea persoanei de a funcționa independent. Boala Alzheimer este cauza a circa 60-80% dintre cazurile de demență.
Chiar dacă se fac numerose studii privind eficiența unor medicații, demența determinată de boala Alzheimer nu este reversibilă, cel puțin nu la acest moment.
Vârsta înaintată este cel mai cunoscut factor de risc pentru dezvoltarea bolii, majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer având peste 65 de ani. Cu toate acestea, trebuie să știm că Alzheimer nu este o boală a înaintării în vârstă.
Boala Alzheimer nu are tratament, însă există disponibile tratamente pentru simptome, iar cercetările sunt încă în derulare. Deși tratamentele actuale pentru Alzheimer nu pot opri boala din progresie, acestea pot încetini temporar agravarea simptomelor de demență si pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu Alzheimer. Totodată, în prezent, se fac eforturi la nivel mondial pentru a descoperi modalități de tratare a bolii, de a întârzia instalarea și de a preveni dezvoltarea acesteia.
Nu se cunosc cu certitudine cauzele principale a bolii Alzheimer, se consideră însă că boala este determinată de o combinație de factori genetici, comportamentali si de mediu care afectează celulele creierului (neuronii).
Printre factorii de risc pentru boala Alzheimer se regăsesc:
- Vârsta – înaintarea în vârsta este cel mai cunoscut factor de risc;
- Factori genetici – riscul este mai mare pentru persoanele care unul dintre părinti suferă de această boală;
- Sindromul Down;
- Traumatisme craniene în trecut;
- Probleme cu somnul;
- Anumite comportamente și afecțiuni cardiovasculare: lipsa exercițiului fizic, obezitatea, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, niveluri ridicate de colesterol.
Conform ultimelor date ale OMS publicate în 2020, decesele Alzheimer/demență din Moldova au ajuns la 163 sau 0.42% din decesele totale și ocupă locul 174 în lume.