×
Meniu

Alimente sigure astăzi pentru a fi sănătos mâine

Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor marcată la 7 iunie 2021 își propune să atragă atenția și să inspire acțiuni care să ajute la prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces pe piață, turism și dezvoltare durabilă.
Tema din acest an, „Alimente sigure astăzi pentru a fi sănătos mâine”, subliniază faptul că producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung pentru oameni, planetă și economie. Recunoașterea legăturilor sistemice dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor, a mediului și a economiei ne va ajuta să satisfacem nevoile viitorului.
Potrivit specialiștilor, alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice, cauzează mai mult de 200 de boli – de la diaree la cancer. Se estimează că 600 de mil. de oameni sau circa 1 din 10 oameni din lume se îmbolnăvesc după ce au mâncat alimente contaminate și 420 mii mor în fiecare an. Totodată, circa $110 mld. se pierd în fiecare an în productivitate și cheltuieli medicale rezultate din alimente nesigure în țările cu venituri mici și medii.
Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli care rezultă din consumul de alimente contaminate, cauzând îmbolnăvirea a 550 de mil. de persoane și decesul anual de 230 mii persoane.
Mâncarea pe care o consumăm este păstrată în condiții de siguranță prin eforturile dedicate a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, depozitează, vând, pregătesc și servesc. Alimentele sigure contribuie la o viață sănătoasă, o economie sănătoasă, o planetă sănătoasă și un viitor sănătos. Folosirea practicilor de siguranță alimentară acasă și în viața noastră de zi cu zi va ajuta la evitarea bolilor de origine alimentară. În acest context, se recomandă ca în familie să fie promovată o educație alimentară, pentru ca de mici, copiii să cunoască cum să se alimenteze corect.
Ai grijă de sănătatea ta! Consumă doar produse verificate și sănătoase!