×
Meniu

Afecțiuni ce se pot agrava în perioada rece

Odată cu schimbarea timpului și cu scăderea temperaturii,  la multe persoane se pot acutiza afecțiunile cronice, cei mai afectați din punct de vedere fizic de frigul și umezeala caracteristice sezonului rece fiind copiii, bătrânii și persoanele care suferă de boli cornice reumatice, astmatice și cardiace.

 

Astfel, în sezonul rece al anului, cu frig si umezeala, cea mai frecventă afecțiune o constituie durerile reumatismale,  întâlnite mai mult în zonele temperate și absente în zonele calde (ecuatoriale si tropicale). Reumatismele articulare cuprind două grupe de afecțiuni: artritele (reumatisme inflamatorii și infecțioase) și artrozele (reumatisme degenerative).

 

Artroza se manifestă prin distrugerea cartilagiilor oaselor, ceea ce deteriorează considerabil mobilitatea articulațiilor. Modificările osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului să resimtă perturbările atmosferice, astfel încât în timpul iernii durerea să fie și mai intensă. Cele mai frecvente localizări ale artrozei sunt articulațiile coloanei vertebrale, genunchii, șoldurile și unele articulații de la nivelul degetelor mâinii sau piciorului. În perioada iernii resimt frecvent dureri și cei care au avut în trecut diverse fracturi sau traumatisme importante.

 

Pentru cei care suferă de o boală pulmonară este destul de dificil să respire chiar și în condiții normale, însă odată cu sosirea iernii respirația devine mai îngreunată din cauza aerului rece,  care determină îngustarea căilor respiratorii. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de bronhoconstricție. Când se produce bronhoconstricția, căile respiratorii se îngustează, permițând vehicularea unei cantitati mai mici de aer. Bronhoconstricția cauzează probleme mai ales bolnavilor care suferă de astm bronșic, provocând o criză astmatică.

 

Pentru numeroși bolnavi cardiovasculari (coronarieni, cu sau fără infarct miocardic, hipertensivi, cu insuficiență cardiacă de diverse grade), aflați în diferite stadii de boală, temperaturile scăzute, frigul umed, vântul sunt factori solicitanți ai aparatului cardiovascular, la care acesta reacționează prin modificarea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Un mecanism de supraviețuire prezent la oameni determină constricția (îngustarea) vaselor de sânge atunci când temperaturile scad, pentru a conserva căldura și a mentine constantă temperatura corpului. Odată cu îngustarea spațiului în care curge sângele, presiunea acestuia crește și apare riscul producerii unui atac de cord fatal sau a unui accident vascular cerebral. Persoanele expuse la acest risc sunt cele cu presiune sânguină ridicată, cunoscuți ca și hipertensivi, precum și bolnavii care necesită menținerea strictă a tensiunii la un nivel constant, cum este cazul persoanelor cu diabet zaharat sau afecțiuni renale cronice.

 

Totodată, în perioada rece a anului se pot manifesta și stări ale depresiei sezoniere. Simptomele tipice ale tulburării afective sezoniere include dificultăți de concentrare,

oboseală, lipsă de energie și dispoziției (depresie, tristețe sau apatie); creșterea apetitului, poftă exagerată pentru complexe de carbohidrați (precum pâinea sau pastele făinoase), respectiv, creșterea în greutate, somnolență și iritabilitate.

 

Pentru a reduce riscurile, trebuie să avem îmbrăcăminte suficient de groasă, călduroasa dar nu greoaie, care să mențină constantă temperatura corpului. Totodată se recomandă cardiacilor  să evite ieșirea din casă dimineața devreme și seara târziu, iar pentru a combate stările depresive sezoniere, recomandăm să practicați activitățile care vă aduc plăcere, cum ar fi lectura, ordine, delectarea cu ceaiuri aromate etc.