×
Meniu

Ai grijă de sănătatea ta mintală!

În fiecare an, la data de 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Această zi a fost stabilită în anul 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health), cu scopul de a spori gradul de conştientizare şi educare în privinţa sănătăţii mintale.
Principalele tipuri de boli mintale sunt:
• Tulburările de anxietate – tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, agrofobia, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres post-traumatic;
• Tulburările de dispoziție – Depresia majoră, tulburarea bipolară;
• Tulburări de personalitate – diverse tipuri de tulburări de personalitate, bulimia nervoasă, anorexia nervoasă;
• Tulburări de somatizare;
• Tulburări cognitive – demența;
• Tulburări de control ale impulsurilor – piromania, cleptomania, jocul patologic de noroc;
• Tulburări din spectrul schizofreniei – tulburarea delirantă, tulburare psihotică scurtă, tulburarea schizofrenică, schizofrenia, tulburarea schizoafectivă.
În continuare vă propunem câteva recomandări pentru a avea grijă de sănătatea mentală:
1. Fă sport
Specialiștii spun că activitatea fizică regulată este bună nu doar pentru trupul, dar și pentru mintea ta și este asociată cu scăderea riscului de depresie. Nu trebuie să fii un atlet de performanță ca să te simți bine, însă iată ce poți să faci ca să te simți bine cu tine:
Ia scările și nu liftul;
Mergi la plimbare după prânz;
Coboară din autobuz cu o stație mai devreme și parcurge pe jos ultima parte a drumului până la serviciu;
Mergi regulat în parc;
Fă exerciții ușoare precum întinderi, yoga, etc.
2. Exprimă-ți emoțiile
Dacă vorbești despre sentimentele tale poți să îți menții o stare de spirit bună și să faci mai ușor față perioadelor de tulburare. Dacă vorbești de sentimentele tale nu este un semn de slăbiciune, dar înseamnă că te preocupi de modul în care te simți.
3. Mănâncă echilibrat
Există o legătură puternică între ceea ce mănânci și modul în care te simți. De exemplu cofeina și zahărul au un efect imediat asupra corpului. Totuși, există alimente care au un efect de lung durată asupra sănătății tale mintale: fructe și legume diversificate, mai ales de sezon; cereale integrale și pâine; nuci și semințe; lactate; pește, dar, în primul rând, suficientă apă.
4. Ai grijă de cei apropiați
Dacă te gândești și la bunăstarea persoanelor apropiate, nu doar a ta, vei putea să îți consolidezi relațiile cu ei. Dedică-ți din timp fie familiei, fie fă voluntariat ca să ajuți comunitatea în care trăiești.