Colposcopul: ce reprezintă și la ce investigații se utilizează?
Colposcopia este o procedură endoscopică simplă de examinare a tractului genital inferior (col, vagin, vulvă). Recent, clinica noastră a fost dotată cu un colposcop – un microscop stereoscopic binocular cu lumina puternic focalizată, ce permite obținerea unei imagini stereoscopice mărită de 6-40 ori.
Colposcopia joacă un rol important în depistarea timpurie a modificărilor epiteliale preinvazive și invazive ale tractului genital. Colposcopia este o procedură simplă și aproape nedureroasă, ce durează circa 15-20 de minute. Pacienta poate simtiți presiune atunci când medicul introduce speculumul în vagin și poate simți o ușoară senzație de arsură atunci când se aplică soluția specială pe col, vagin și vulvă.
Cu ajutorul Colposcopului Centrel Z4 putem realiza colposcopia pentru a diagnostica:
- Negi genitali;
- Polipi cervicali;
- Inflamția colului uterin;
- Modificări precanceroase în țesutul colului uterin – diagnostic precoce în stadiul subclinic-atunci când leziunile nu sunt vizibile cu ochiul liber;
- Modificări precanceroase în țesutul vaginului;
- Modificări precanceroase ale vulvei.
Perioada optimă pentru colposcopie este:
- Pentru femeile cu ciclu menstrual – I-a fază a ciclului menstrual (faza estrogenică);
- Pentru femeile în menopauză – în orice zi conform programării. (în unele cazuri necesită pregătire specială).
Colposcopia nu se efectuează:
- în timpul menstruației;
- imediat după recoltarea probei citologice;
- imediat după manipulări curative (chimice sau mecanice) pe suprafața colului uterin și a vaginului.
Grație tehnologiei cu LED-uri care nu are nevoie nici de fibra optică și nici de lampă, Colposcopul Centrel Z4 oferă posibilitatea de a observa epiteliul în toate nuanțele diferite pentru investigații precise și complete.
Vă așteptăm la IMSP Clinica Universitară pentru a realiza Colposcopia. Pentru programări, apelați la nr. de telefon 22 205 623.