Ziua Mondială a Osteoporozei
La 20 octombrie marcăm Ziua Mondială a Osteoporozei – afecțiune caracterizată printr-o scădere a densității osoase, ceea ce are ca rezultat reducerea rezistenței osoase.
Osteoporoza duce la un os fragil, poros anormal, care este supus des fracturilor. Printre cauzele acestei afecțiuni menționăm:
- instalare menopauză (la femei) și andropauză la bărbați;
- perioada maturizării la adolescenți;
- vârsta: riscul de osteoporoză crește după 50 de ani;
- inactivitate fizică (demineralizare osoasă);
- consum insuficient de calciu;
- consum insuficient de vitamina D;
- fumatul (crește riscul demineralizării);
- excesul de alcool;
- consum de medicamente: heparina, tiroxina, anticonvulsivante, glucocorticoizi;
- tratament împotriva cancerului (chimioterapie)
Cum prevenim osteoporoza?
- reducerea consumului de alcool;
- creșterea consumului de proteine (carne, pește, ouă, boboase (năut, bob, fasole, soia), brînză, cașcaval);
- creșterea consumului produselor bogate în vit D, vit K, Calciu, Mangan (pește – sub diferite forme, ouă, lactate și brînzeturi calitative (fără grăsîmi vegetale), legume din familia cruciferelor – varza, varza bruxel, conopida, broccoli);
- reducerea masei corporale (în caz de obezitate);
- practicarea activităților fizice și plimbărilor în aer liber.
La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi o fractură osteoporotică. Fracturile cauzate de osteoporoză au un impact devastator asupra a milioane de oameni din lumea întreagă şi duc la costuri socio-economice enorme pentru societate şi sistemele de sănătate. Totodată, doar 20% dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice sunt în realitate diagnosticaţi sau trataţi pentru osteoporoză, afecţiunea de bază.