Ziua Mondială de prevenire a Acidentului Vascular Cerebral
Anual, la 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială de prevenire a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), pentru a crește gradul de conștientizare despre măsurile de prevenire, tratament și reabilitare a supraviețuitorilor.
AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și a doua cauză de deces. Riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral pe parcursul vieții a crescut cu 50% în ultimii 17 ani, iar acum se estimează că 1 din 4 persoane va suferi un AVC pe parcursul vieții.
Conform datelor, din 1990 până în 2019, a existat o creștere cu 70% a incidenței AVC, o creștere cu 43% a deceselor cauzate de AVC, o creștere cu 102% a prevalenței AVC și o creștere cu 143% a anilor de viață ajustați pentru dizabilități (DALY). Cea mai frapantă caracteristică este că, cea mai mare parte a poverii globale a accidentelor vasculare cerebrale (86% din decesele și 89% din DALY) apar în țările cu venituri mici și medii. Această povară disproporționată cu care se confruntă țările cu venituri mici și medii a pus o problemă fără precedent familiilor cu resurse mai puține.
În Republica Moldova, anual, accidentul vascular cerebral se dezvoltă la mai mult de 12000 de oameni, dintre care aproximativ 35% decedează în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2.5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an. AVC este cauza principală de handicap la populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC-ului sunt persoane social active.
AVC apare fie atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas sânge, ce duce la hemoragie. Unul dintre principalii factori clinici de risc pentru accident vascular cerebral este hipertensiunea arterială.
!!!Alți factori de risc includ: consumul de tutun, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, fibrilația atrială, nivelurile crescute de lipide din sânge, obezitatea, dispozițiile genetice, stresul și depresia.
Simptomele accidentului vascular cerebral sunt: amorțeli sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului; confuzie, probleme de vorbire sau de înțelegere a vorbirii; probleme de vedere la unul sau ambii ochi; dificultăți la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării; durerea de cap severă fără cauză cunoscută.
Cunoașterea semnelor de accident vascular cerebral și solicitarea imediată de îngrijire medicală de urgență poate salva vieți și poate îmbunătăți rezultatul pentru supraviețuitori. Recunoașterea „RAPIDĂ” a accidentului vascular cerebral ajută orice persoană să identifice rapid un accident vascular cerebral și să ia măsuri imediate pentru a transfera pacientul la cel mai apropiat spital.
Măsurile de prevenire
Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos și abordarea factori de risc cheie ai AVC, inclusiv tensiunea arterială.
- Exerciții fizice – Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea și gestionarea tensiunii arteriale. Se recomandă 30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral și alte boli.
- Supraponderabilitatea sau obezitatea cresc riscul de hipertensiune arterială și diabet, care cresc riscul de accident vascular cerebral.
- Alimentația sănătoasă bogată în fructe și legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și săracă în sare poate ajuta la prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. O alimentație săracă în grăsimi saturate și exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea aterosclerozei.
- Colesterol – Mai mult de jumătate dintre persoanele cu hipertensiune au colesterolul ridicat. O dietă săracă în grăsimi saturate și exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea aterosclerozei. Dacă colesterolul nu poate fi gestionat prin modificarea dietei, luarea de medicamente pentru a scădea colesterolul va ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
- Alcoolul – Consumul excesiv de alcool este legat de hipertensiune arterială, dar și de tulburări ale ritmului cardiac care cresc riscul de accident vascular cerebral. Evitarea consumului de alcool reduce riscurile.
- Fumatul crește temporar tensiunea arterială și contribuie la deteriorarea arterelor, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, precum și la o serie de alte boli.
- Stresul crește temporar tensiunea arterială, dacă niveluri ridicate de stres sunt experimentate în mod regulat, acest lucru poate deteriora arterele în timp, crescând riscul de accident vascular cerebral și alte boli.