Ziua mondială de luptă împotriva diabetului
Diabetul zaharat este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care reglează glicemia. Hiperglicemia sau creșterea zahărului în sânge este un efect comun al diabetului necontrolat și, în timp, duce la deteriorarea gravă a multor sisteme ale organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge.
La 14 noiembrie, întreaga lume marchează Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, institiuită de ONU încă în anul 1991.
Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, în anul 2019, fiecare a treia persoană din 100, cu vârsta între 30 și 70 de ani, poate deceda prematur din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală netransmisibilă, comparativ cu femeile. Numărul de cazuri de diabet zaharat la adulți este de 417,8 cazuri la 10 mii de populație, la copii – 7,4 la 10 mii. Anual, sunt înregistrate cca 10 833 de cazuri, dintre care 10 755 la adulţi şi 78 la copii. Numărul de cazuri noi la adulți este de 37,4 cazuri la 10 mii de populație și copii – 1,2 la 10 mii.
Câte tipuri de diabet zaharat sunt ?
Diabetul de tip 1 – poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri . Este cauzat de o reacție autoimună în care se produce foarte puțină insulină sau insuficientă. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor.
Diabetul de tip 2 sau diabet non-insulino-dependent, reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate apărea la orice vârstă și poate rămâne nedetectat timp de mai mulți ani, iar diagnosticul este adesea făcut când apare o complicație sau se face un test de rutină de sânge sau glucoză în urină.
Diabetul gestațional constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în 1 din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.
Cum putem preveni Diabetul zaharat ?
• Schimbați-vă obiceiurile alimentare, adică alegeți o alimentație sănătoasă, cu 3 mese principale pe zi și, eventual 2 gustări intermediare;
• Excludeți dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, alimentele procesate si alimentele grase ori prăjite, alegeți, în schimb, legumele din plin și cerealele integrale, carnea slaba, lactatele degresate și fructele cu măsură;
• Alegeți-vă o forma ușoară de activitate fizica (de exemplu mersul pe jos), pe care o puteți face minim 30 de minute pe zi, în fiecare zi, sau o forma de mișcare mai intensă precum alergatul sau mersul pe banda pe care sa o faceți minim 150 minute pe săptămână;
• Aveti grija de greutatea dvs;
• Controlați-vă periodic tensiunea arteriala si nivelul grăsimilor din sânge.