×
Meniu

Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA

Din 1988, în fiecare an, la 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA.
În Republica Moldova infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populațiilor cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrători ai sexului comercial.
Conform datelor, la 1 ianuarie 2020 au fost înregistrate 13706 cazuri de infecție cu HIV, din 14589 estimate.
Ce trebuie să știm despre infecția cu HIV/SIDA ?
HIV (VIRUSUL IMUNODEFICIENŢEI UMANE) – este un virus care atacă și distruge sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate face fată agenților patogeni de orice natură (virusuri, bacterii, ciuperci, protozoare, celule canceroase). Astfel, rezultă infecții și forme de cancer care pot fi mortale. Infecția cu HIV înseamnă prezența virusului în organism, care în timp determină boala SIDA. Persoana HIV- pozitivă poate arăta și se simți bine o perioada lungă de timp, dar în acest timp poate să transmită virusul.
SIDA (SINDROMUL IMUNODEFICIENŢEI ACHIZIŢIONATE) – este perioada finală a infecției cu HIV, când sistemul imunitar este foarte afectat de virus și numărul celulelor T-CD4 scade foarte mult, iar organismul nu mai poate face față infecțiilor.
Care sunt factorii de risc de infectare cu HIV?
• Utilizarea drogurilor injectabile cu utilizarea instrumentarului nesterile;
Contacte sexuale neprotejate (toate tipurile de sex)
• Copii născuți de mame infectate cu HIV
Cum se transmite infecția HIV ?
Transmiterea infecției cu HIV se realizează preponderent prin următoarele trei căi:
1. Parenterală (prin sânge): transfuzii de sânge și produse din sânge infectate, transplant țesuturi biologice și organe infectate, seringi, ace contaminate cu sânge, instrumentarul medical prelucrat necalitativ;
2. Sexuală (prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată);
3. Materno-fetal (de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii și în perioada de alăptare).
Cum nu se transmite HIV?
Este foarte important de a cunoaște că HIV nu se transmite: pe calea aerului; prin produse alimentare sau cu apă; prin strângeri de mână sau îmbrățișare; prin săruturi, tuse, strănut; prin intermediul animalelor sau prin înțepături de insecte.