×
Meniu

Ziua mondială a veganismului

Ziua mondială a veganismului este sărbătorită în fiecare an la data de 1 noiembrie.
Veganismul este un mod de viaţă care încearcă să excludă, pe cât posibil, toate formele de exploatare comise asupra animalelor pentru obţinerea de mâncare, îmbrăcăminte sau în orice alt scop.
Există mai multe modalităţi de a îmbrăţişa un stil de viaţă vegan. Un lucru pe care îl au în comun toţi veganii îl reprezintă dieta pe bază de plante, evitarea tuturor alimentelor de origine animală, cum ar fi carnea (inclusiv peştele, crustaceele şi insectele), lactatele, ouăle şi mierea, evitarea materialelor derivate din animale, a produselor testate pe animale precum şi a locurilor unde animalele sunt folosite pentru divertisment.
Carnea conține de obicei cantități mari de grăsimi saturate și trans, care pot crește colesterolul din sânge. Colesterolul poate provoca depuneri grase în vasele de sânge, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral, boli ale arterelor periferice și boli de inimă. Alimentele pe bază de plante, prin natură, nu conțin colesterol dietetic. O dietă bogată în grăsimi și colesterol poate crește tensiunea arterială, ceea ce face ca bolile cardiovasculare să fie mai probabile.
Ceea ce trebuie să știm este că o dietă vegană este foarte diversă şi cuprinde tot felul de fructe, legume, nuci, cereale, seminţe, fasole şi legume, toate acestea putând fi preparate în nenumărate combinaţii. Astfel, veganii pot consuma, spre exemplu, curry, prăjituri, pateuri, pizza etc., toate acestea preparate din ingrediente pe bază de plante.
Deși dieta vegană aduce o mulțime de beneficii organismului, unii specialiști afirmă că ea poate avea și efecte negative. Potrivit unui studiu apărut în martie 2021, dieta vegană poate afecta sănătatea oaselor.