Ziua Mondială a Sănătății Mintale
Astăzi, 10 octombrie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale, instituită în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la sănătatea mintală în întreaga lume, a mobiliza eforturile în sprijinul celor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, a promova importanța sănătății mintale și a bunăstării. La nivel mondial, aproape un miliard de persoane trăiesc cu o tulburare mintală!
Tema sub care se desfăşoară în 2022 Ziua mondială a sănătăţii mintale este ”Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală”.
Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine – emoțională, psihică și socială. Aceasta ne afectează modul în care gândim, simțim și acționăm, ajută să gestionăm stresul, să relaționăm cu cei din jur și să facem o alegere sau alta. O sănătate mintală pozitivă permite oamenilor să își realizeze întregul lor potențial, să construiască relații sănătoase cu semenii lor, să facă față tensiunilor, stresului, evenimentelor triste și nereușitelor ce pot apărea de-a lungul vieții, să fie flexibili și să se poată adapta la circumstanțe noi, precum și să să lucreze productiv și eficient.
Cu toții trecem din când în când prin momente dificile și este normal ca uneori să simțim emoții negative în confruntarea cu provocările. Conștientizarea modului în care greutățile vieții ne pot afecta sănătatea mintală poate face mai ușoară înțelegerea propriei persoane și a celor din jur.
În continuare vă oferim câteva sfaturi pentru îmbunătățirea stării de sănătate mintală:
Respectați programul de somn. Nu uitați că durata somnului trebuie să fie de 7-8 ore. Pentru a produce melatonina, este necesar să adormim înainte de ora 24.00, deoarece în acest moment are loc sinteza hormonului. Este important de știut că cel mai mic flux de lumină poate perturba sinteza melatoninei, de aceea se recomandă să dormm într-o cameră întunecată și fără dispozitivele de lumină care sunt pornite!
Dieta sănătoasă. Există o serie de alimente care pot afecta în mod semnificativ sănătatea mintală, cum ar fi zahărul, suplimentele nutritive, cofeina excesiva și abuzul de alcool, de aceea ar fi bine să le eliminăm sau să le reducem și să consumăm mai multe fructe și legume!
Activitatea fizică. Ea este foarte importantă pentru toate aspectele sănătății, inclusiv bunăstarea mentală. Prin urmare, se recomandă alocarea a cel puțin 20 minute pe zi pentru sport. Rețineți că yoga este una dintre metodele de a obține efecte psihofizice pozitive asupra unei persoane și ajută la reducerea simptomelor de anxietate și depresie.
O pauză de la gadgeturi și internet. În acest mod vom oferi un răgaz ochilor, dar și pentru creier și ne vom deconecta de la unele activități pe care le facem în continuu.
Petrecem mai mult timp în natură. Plimbările în parcuri, păduri și alte zone verzi întotdeauna au un rol benefic în starea noastră. În plus, persoanele care au plante de casă sau o grădină de legume sunt mai puțin supuse stresului. Aerul curat, impresiile noi și odihna sunt utile și nu necesită de întreprins nimic special.
Ai grijă de sănătatea ta!