×
Meniu

Ziua Mondială a Sănătății 2024: Sănătatea mea, dreptul meu!

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății, la Complexul Socio-cultural Universitar a avut loc un eveniment, în cadrul căruia medici de familie și asistenți medicali din cadrul Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” au acordat servicii medicale participanților:
✔ au măsurat doritorilor tensiunea arterială,
✔ au verificat glicemia în sânge
✔ au măsurat indicele masei corporale.
De asemenea, specialiștii au oferit consultanță și consiliere doritorilor privind combaterea factorilor de risc și abordarea unui mod de viață sănătos.
Sănătatea ca drept al omului este recunoscută în Constituția OMS (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în multe tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Dreptul la sănătate este strâns legat de și depinde de realizarea altor drepturi ale omului, inclusiv dreptul la viață, hrană, locuință, muncă, educație, intimitate, acces la informații, libertatea de tortură și libertățile de asociere, întrunire și circulație. Acesta include atât accesul nediscriminatoriu la servicii și sisteme de sănătate de calitate, oportune și adecvate, cât și la factorii determinanți ai sănătății.
Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului. Toată lumea trebuie să aibă acces la serviciile de sănătate de care au nevoie când și unde au nevoie de ele, fără dificultăți financiare. Aproape două miliarde de oameni se confruntă cu cheltuieli de sănătate catastrofale sau sărăcitoare, cu inegalități semnificative care îi afectează pe cei din mediile cele mai vulnerabile. Acoperirea universală de sănătate oferă protecție financiară și acces la servicii esențiale de calitate, scoate oamenii din sărăcie, promovează bunăstarea familiilor și comunităților, protejează împotriva crizelor de sănătate publică.