Ziua mondială a rinichiului
Ziua mondială a rinichiului este marcată pe 9 martie, cu scopul de a ajuta populația să conștientizeze importanța promovării sănătății rinichilor pentru bunăstarea organismului.
În anul curent evenimentele dedicate acestei zile au genericul ,,Pregătirea pentru imprevizibil, sprijinirea celor vulnerabili!”. Se cunoaște că persoanele cu boli renale sunt printre cele mai vulnerabile într-o situație de urgență, din cauza nevoii de îngrijire coordonată în mod consecvent, care este necesară pe tot parcursul vieții.
În stadiile incipiente ale bolii renale, de obicei nu sunt simptome vizibile, însă pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include: nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor și gleznelor, dificultăți de respirație, sânge în urină; edeme sub ochi, piele uscată și mâncărime, probleme de concentrare, probleme cu somnul, amorţeală, greață sau vărsături, crampe musculare, tensiune arterială crescută, etc.
Profilaxia
Pentru sănătatea rinichilor este important:
- Să fim activi, pentru a menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC;
- Alimentarea sănătoas peăntru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale;
- Să ținem glicemia sub control! Jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, iar acest lucru poate fi prevenit atunci când glicemia este ținută sub control;
- Să verificam și controlăm tensiunea arterial, pentru că hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii;
- Renunțăm la fumat! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce afectează negativ funcționarea acestora. Fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%.
- Nu luăm în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice, fără prescripție medicală, pentru că aceste medicamente pot dăuna rinichilor în caz că sunt administrate frecvent;
- Monitorizăm nivelul de colesterol.
În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa bolilor aparatului genitor-urinar a constituit în 2019 –182,4 cazuri la 10 mii locuitori.
Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală! Aveți grijă de sănătatea dvs!