Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate
În fiecare an, la data 10 mai, statele membre a OMS sunt încurajate să promoveze activitatea fizică cu activități naționale – ziua este cunoscută ca „Ziua Mondială aMișcării pentru Sănătate”. Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate, pe 10 mai, este un eveniment internațional creat în 2002 de Organizația Mondială a Sănătății pentru a promova activitatea fizică.
Evenimentul oferă o oportunitate de a genera conștientizarea publicului cu privire la beneficiile activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile. Mișcare pentru sănătate se referă la activitatea fizică moderată până la viguroasă de orice tip pe care oricine o poate desfășura oriunde pentru a îmbunătăți sănătatea, cum ar fi activitățile recreative, mersul pe jos, întinderea, dansul. În plus, se referă la modul în care indivizii, comunitățile și națiunile își pot promova sănătatea și bunăstare prin stiluri de viață sănătoase.
Principalele obiective ale Zilei Mondiale a Mișcării pentru Sănătate sunt:
- conștientizarea publicului cu privire la beneficiile activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile;
- susținerea beneficiilor activităților fizice și acordarea atenției bunei practici;
- creșterea participării la activități fizice la nivelul întregii populații în toate domeniile (timp liber, transport, muncă) și setări (școală, comunitate, casă, loc de muncă);
- promovarea comportamentelor și stilurilor de viață sănătoase și abordarea problemelor legate de sănătate prin sport și activitate fizică, cum ar fi consumul de tutun, dieta sănătoasă, reducerea violenței, stresul și izolarea socială.
Este important de reținut faptul că ctivitatea fizică regulată este dovedită a ajuta la prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile (BNT), cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea. Modalitățile populare de a fi activ includ: mersul pe jos, mersul pe bicicletă, sportul, recreerea activă, jocurile și pot fi realizate la orice nivel de abilitate și de toată lumea.
Estimările globale actuale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. Mai mult, pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării modelelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei pentru muncă și recreere, a valorilor culturale și a comportamentelor sedentare în creștere.
Faceți mișcare! Aveți grijă de sănătatea DVS!