×
Meniu

Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Federation şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume bolile cardiovasculare.

Conform datelor Federaţiei Mondiale a Inimii, cel puţin 80 % dintre decesele premature datorate bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate, dacă principalii factori de risc precum  tutunul, stresul, dieta nesănătoasă,  inactivitatea fizică și tensiunea arterială ar fi controlate.

Pentru a păstra sănătatea inimii specialiștii ne recomandă:

  • Să facem mișcare cel puțin 30 de minute pe zi;
  • Să evităm mâncarurile procesate, pline de grăsimi, zahăr, sare și aditivi, îți afectează starea generală de sănătate;
  • Să menținem o greutate sănătoasă. Conform unor cercetări, ridicarea de greutăți (haltere) îmbunatățește fluxul sanguin de la nivelul extremităților, fapt ce ușurează activitatea inimii. De asemenea, studiul a constatat ca în urma exercițiilor de ridicare a greutăților, valorile normale ale tensiunii arteriale s-au menținut o perioadă mai mare de timp decât după exercitiile cardio;
  • Să evităm, pe cât este posibil stresul și depresia. Specialiștii recomandă pentru detensionare – mersul pe jos, urcarea scărilor sau alte activitati fizice ușoare, în urma cărora se va elibera în creier un amestec de substanțe chimice care au rolul de a calma.
  • Să verificăm tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială necontrolată crește riscul de probleme grave de sănătate, inclusiv atac de cord(infarct miocardic) și accident vascular cerebral. Din fericire, hipertensiunea arterială poate fi ușor detectată și controlată eficient atât prin metode nefarmacologice care țin în principal de schimbarea modului de viață, cât și prin tratament medicamentos.
  • Să vizităm medicul la necesitatea. În cadrul clinicii noastre activează medicul cardiolog (cab.201), la care vă puteți programa pentru o consultație la nr. de telefon 022 20 56 23 sau 022 20 56 02.

Aveți grijă de inimă!