Ziua Mondială a Hepatitei
Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe 28 iulie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a hepatitei virale, o inflamație a ficatului, care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular.
Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute, cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.
Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Împreună, hepatita B și C sunt cele mai frecvente, ceea ce duce la 1,1 milioane de decese și 3 milioane de infecții noi pe an la nivel global. Virusurile hepatice B și C au afectat 354 milioane de persoane la nivel mondial și circa 14 milioane de persoane în regiunea europeană a OMS, și reprezintă una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice – cancer de ficat.
Conform datelor statistice naționale, în anul 2020 au fost înregistrate în total 1422 cazuri de hepatite virale, inclusiv 33 cazuri forme acute și 1389 cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sunt hepatite virale B, C și D, 483 (34,0%) cazuri purtători de Ag HBs, 10 (0,7%) cazuri hepatită virală A și 12 (0,8%) cazuri alte hepatite virale.