Ziua Mondială a Hepatitei
Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual, pe 28 iulie, având ca scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind hepatitele virale – o inflamație a ficatului, care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular.
Există 5 tipuri de hepatite (A,B,C,D și E).
Hepatita A este o infecție hepatică foarte contagioasă. Oamenii se pot proteja de hepatita A păstrând o igienă bună sau vaccinandu-se. De cele mai multe ori, hepatita A apare în urma ingerării unor alimente contaminate cu materii fecale, chiar și în cantități mici. Virusul nu se răspandește prin strănut sau tuse.
Hepatita B. În unele cazuri, infecția cu hepatita B devine cronică, ceea ce înseamnă că durează mai mult de 6 luni. Persoanele cu hepatita B cronică au un risc mai mare de a dezvolta insuficiența hepatică, ciroza sau cancer hepatic. Cei mai multi adulți care suferă de hepatita B se recuperează total, chiar dacă dezvoltă semne grave, iar sugarii și copiii sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta hepatita B cronică. Hepatita B se transmite prin contactul cu lichidele corporale, cum ar fi sângele, lichidul seminal sau secrețiile vaginale, care contin virusul hepatic B.
Hepatita C. De obicei, forma cronică a bolii în acest caz este “silențioasă” timp de mulți ani, iar simptomele apar abia în momentul în care virusul provoacă daune grave ficatului. Hepatita C se transmite prin contact direct cu fluidele corporale infectate, de obicei prin contact sexual și consum de droguri injectabile. Simptomele hepatitei C sunt: sângerari și învinețiri care se produc usor, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), pierdere în greutate, urina de culoare închisă etc.
Hepatita D. Aceasta determină, de asemenea, inflamarea ficatului și poate provoca probleme hepatice pe termen lung, cum ar fi ciroza si cancer și este considerată cea mai agresivă formă de hepatită. Specialiștii nu au descoperit încă niciun remediu sau vaccin pentru hepatita D, dar sunt dovezi că poate fi evitată prin prevenirea infectării cu hepatita B.
Hepatita E. Este o infecție acută potențial gravă. Cei mai mulți oameni dezvoltă hepatita E după ce beau apă contaminată cu materii fecale. Riscul crește în cazul celor care locuiesc sau călătoresc în țări în care sistemul de salubrizare este precar, acest lucru fiind valabil în special în zonele supraaglomerate.
La nivel mondial, virusurile hepatitice B și C au afectat 354 milioane de persoane, provocând 1,1 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.
Conform datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2020 au fost înregistrate în total 1422 cazuri de hepatite virale, inclusiv 33 (2,3%) cazuri de forme acute și 1389 (97,7%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sunt hepatite virale B, C și D, 483 (34,0%) cazuri purtători de AgHBs, 10 (0,7%) cazuri hepatită virală A și 2 (0,8%) cazuri alte hepatite virale.
Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei sunt respectarea normelor elementare de igienă personală și alimentară – spălarea mâinilor cu apă, evitarea consumului de apă din surse neautorizate, dar și vaccinarea.