Ziua europeană de prim ajutor. Reguli pentru a ști să oferi corect ajutorul
Ziua europeană de prim ajutor, marcată anual la 16 septembrie, a fost desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie pentru a atrage atenția, prin manifestările organizate în această zi, asupra importanței cunoașterii regulilor de acordare a primului ajutor în acțiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.
Recomandări pentru acordarea primului ajutor
În toate cazurile de acordare a primului ajutor, este important să se asigure locul accidentului, să se ia măsurile de prevenire pentru ca starea de fapt să nu se înrăutăţească și să se stabilească contactul cu persoana bolnavă sau accidentată;
Când persoana care acordă primul ajutor asigură deschiderea căilor de acces al aerului, unei persoane în stare de inconştienţă, în primul rând trebuie să înlăture toţi corpii străini vizibili, care obturează gura şi gâtul. Apoi, înclină spre spate capul accidentatului: aşează o mână pe frunte şi cu două degete de la cealaltă mână ridică mandibula, fără a închide gura accidentatului.
Primul ajutor în cazul plăgilor prin tăiere
– Acoperiţi rana şi opriţi sângerarea;
– Ţineţi ridicată, pe cât posibil, zona afectată a corpului;
– Preveniţi întreruperea circulaţiei;
– Pentru taieturile la mana sau antebrat pozitionati mana in pozite elevata(ridicati mana in sus…acest lucru atenueaza sangerarea)
– Transportaţi rănitul la medic sau spital
Primul ajutor în cazul fracturilor
– acoperiți rana si opriti sangerarea ;
– imobilizati, pe cat posibil, partea accidentată ;
– preveniti întreruperea circulației ;
– transportați cu atenție accidentatul la spital sau medic ;
– daca fractura este deschisa, acoperiți rana înecrcați să opriti sângerarea.
Primul ajutor în cazul arsurilor
-răciți zona rapid cu apă rece (duș, cadă). Răcirea trebuie continuată timp de jumătate de oră sau până când, dupa îndepartarea apei de pe arsură, durerile au disparut. Comprese înmuiate în apă pot fi, de asemenea, așezate pe arsură. Mentineți compresa umedă, turnând continuu apă peste zona arsă. Răcirea imediată a zonei arse este mai importantă decât transportarea la medic.
Rețineți!!! Îmbrăcămintea arsă de pe piele nu trebuie îndepartată. Cu toate acestea, îmbrăcămintea care arde înăbușit trebuie să fie imediat îndepartată.
– acoperiți rana. Bandajarea trebuie făcută cu comprese sterile, cearșafuri și prosoape curate. Plăgile rezultate din arsură vor fi curățate imediat după accidentare. Este important să menținem zona arsă curată. Dacă nu aveti bandaje corespunzătoare, tratați rana fără aceste bandaje.
– preîntâmpinați o întrerupere a circulației;
– observați și verificați respirația;
– transportați accidentatul la medic sau spital.
Primul ajutor în caz de insolație sau șoc termic
Persoana trebuie mutată întru-un spațiu răcoros, să nu fie sub acțiunea directă a razelor solare. Pacientul trebuie dezbrăcat și așezat în așa fel încât să se expună cât mai mult din corpul sau la aer (cât mai multă suprafață corporală să intre în contact direct cu aerul). Întregul corp al pacientului trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizată pe corp sau aplicată cu ajutorul unui burete, reușindu-se astfel scăderea temperaturii corporale.
Se pot aplica pachete de gheață pe abdomen, pe gât și în axile (subsuoară), locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafața tegumetului. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheață. Dacă respitația se oprește, trebuie începute manevrele de respirație artificială. Se interzice administrarea de aspirină sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolației. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza răspunsului organismului la insolație. Dacă pacientul este conștient și capabil să înghită, trebuie să i se dea să bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) în primele 2 ore pentru a-l hidrata.