Vitamina E și rolul ei pentru organism
Vitamina E este una dintre vitaminele esențiale pentru buna funcționare a sistemului circulator, pentru că ea ajută organismul să producă noi globule roșii. În plus, vitamina E previne formarea cheagurilor de sânge, deci impiedică blocarea funcționării unor organe și previne astfel și crizele de comoție cerebrala. Totodată, vitamina E mai este cunoscută și ca vitamina fertilității în cazul femeilor pentru că ajută la producția de estrogen și la ovulație. Astfel este un real beneficiu pentru femeile care vor să rămână însărcinate.
Specialiștii mai menționază că această vitamină reglează nivelul colesterolului și menține sănătatea vaselor de sânge, previne îngroșarea arterelor și instalarea aterosclerozei.
În plus vitamina E are și numeroase beneficii pentru îngrijirea tenului, pentru că crește gradul de hidratare și elasticitate al pielii, motiv pentru care este inclusă în foarte multe creme și produse cosmetice. Totodată, combate iritațiile sși inflamațiile provocate de arsuri, acnee, eczeme și stimulează regenerarea pielii, fiind recomandată inclusiv pentru ameliorarea cicatricilor și ridurilor.
Vitamina E are opt forme prin care se poate întaâlni atât în forma sintetizată, cât și în formă naturală. Dintre toate acestea, alpha-tocoferolul are rolul cel mai activ în organismul uman.
Cum ne putem da seama dacă avem deficit sau carență de vitamina E?
Pe scurt, simptomele deficientei de vitamina E includ: slăbiciune musculară, dificultăți de mers, tremur în glas, în mișcare, mișcări necontrolate ale mâinilor, degetelor, problemele legate de vedere, vedere încețoșată, deteriorarea câmpului periferic, senzația de amorțeală și de furnicături.
Deficiența severă, pe termen lung, de vitamina E poate duce la anemie, boli cardiace, probleme grave neurologice, orbire, demență, reflexe slăbite și la incapacitatea de a controla pe deplin mișcările corpului.
Alimente care conțin vitamina E:
– semințe de floarea-soarelui: 1 cană – 33,41 miligrame (220 % din valoarea nutrițională)
– migdale: 1 cană – 32,98 miligrame (218 %)
– alune: 1 cană – 20,29 miligrame (133 %)
– germeni de grâu: 1 cană – 18 miligrame (120 %)
– mango: 1 fruct crud întreg – 3,02 miligrame (20 %)
– avocado: un fruct crud întreg – 2,68 miligrame (18 %)
– dovleac: 1 cană de dovleac gătit și tăiat în cuburi – 2,64 miligrame (17%)
– broccoli: 1 cană de broccoli gătit – 2,4 miligrame (12%)
– spanac: o jumătate de cană de spanac gătit sau aproximativ 2 căni de spanac nepreparat – 1,9 miligrame (10 %)
– kiwi: 1 kiwi de mărime medie – 1,1 miligrame (6 %)
– roșie: 1 roșie crudă – 0,7 miligrame (4 %)