Varicela la copii
Varicela, cunoscută si sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă în perioada copilăriei. Cu toate că este mai des întâlnită la copii decât la adulți, în cazul maturilor varicela poate fi însoțită de complicații mai severe, precum febra mare, durerea de cap și o stare generală de rău.
În continuare ne vom referi la manifestările varicelei în cazul copiilor.
Varicela se manifestă ca erupție cutanată sub forma de vezicule. Erupția apare inițial pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întreg corpul, provocând 250-500 de vezicule însoțite de prurit (mâncărime).
Erupția cutanată, care este simptomul clasic al varicelei, apare după 1-2 zile, inițial sub formă de pete roșii, apoi se transformă în blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mâncărime și care, în cele din urmă, se transforma în cruste. Eruptia poate apărea mai întâi pe față ți piept, apoi se extinde pe restul corpului, inclusiv în interiorul gurii, la nivelul pleoapelor, scalpului și zonei genitale.
În general, trebuie să știm că varicela nu este o afecțiune gravă, ea este mult mai severă si cauzează complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copiii cu vârsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.
Specialiștii ne spun că varicela apare pe tot parcursul anului, însă se întâlnește mai frecvent iarna și primavara. Totodată, peste 90% din persoanele din întreaga lume ajung să facă boala la un moment dat în viață, mai ales dacă acestea nu sunt vaccinate împotriva varicelei.
Varicela durează de obicei 5-7 zile.
Virusul se răspândește în special prin atingere sau prin inspirarea particulelor de virus din veziculele si, posibil, prin picăturile mici care persistă în aer după ce persoanele infectate respiră sau vorbesc.
Primele semne ale varicelei sunt:
- Febra între 38 – 39,4 °C
- Indispoziție
- Oboseala
- Stare de rău
- Apetit scazut sau pierderea poftei de mancare
- Dureri de cap (cefalee)
- Inflamația gătului
Primele simptome ale bolii sunt de obicei ușoare la copii, dar pot fi severe în cazul adulților.
Este esențial să ne adresăm medicului, care ne va prezenta cele mai bune variante de tratament. De asemenea, trebuie să monitorizăm permanent ferba și să anunțăm medicul dacă febra copilului persist mai mult de 48 de ore.