×
Meniu

Tutunul: Amenințare pentru mediul nostru

Anual, la 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, pentru a reflecta și accentua asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun și de a susține politici eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă.

 

În anul curent OMS lansează campania globală „Tutunul: Amenințare pentru mediul nostru”, ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul tutunului asupra mediului: de la cultivare, producere, distribuire, consum, poluarea cu deșeuri și de asemenea, oferă consumatorilor un motiv în plus de a renunța la orice produs ce conține tutun.

 

Consumul de tutun este asociat cu o povară umană și economică substanțială. Fumatul este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și multe altele. ucigând anual peste 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume, dintre care 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de tutun.

 

Potrivit unui studiu din 2018, costul economic total al fumatului, atât din cheltuielile cu sănătatea, cât și din pierderile de productivitate este echivalent cu 1,8% din produsul intern brut (PIB) la nivel global.

 

Trebuie să știm că toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul care nu arde cu încălzire electrică-HEETS, etc.), cât și produsele conexe (țigarete electronice și produse din plante pentru fumat) prezintă pericol sub orice formă de consum și afectează grav sănătatea.

 

Tutunul poluează aerul!!!

Pentru a produce o singură țigară sunt emise circa 14 g de CO 2 . Producerea tutunului contribuie anual cu aproape 84 de milioane de tone de emisii de CO 2 . Aceasta este echivalentul a 280 000 de rachete care se lansează în spațiul cosmic. Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxizi de azot.

 

 Republica Moldova fiind parte a Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului (CCCT), anual implementează diferite acțiuni privind controlul tutunului în scopul implementării prevederilor CCCT, precum şi armonizării legislaţiei naţionale din domeniu cu cea a Uniunii Europene.

Astfel, la 17 martie 2022 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea privind aderarea țării la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun. Scopul aderării la acest protocol este combaterea comercializării ilegale a produselor de tutun și, respectiv, excluderea presiunilor suplimentare asupra sistemelor de sănătate și pierderilor economice. De menționat, că ponderea comerțului ilicit cu produse de tutun în țara noastră constituie 2-3 procente din volumul total al acestor produse plasate pe piață. Asta duce la neîncasarea în bugetul de stat a circa 40 de milioane de lei anual.

 

O altă acțiune realizată este intrarea în vigoare din 22 aprilie 2022 a modificărilor și completărilor la Legea nr. 278/2007 în scopul protecţiei sănătăţii populaţiei de consecinţele negative ale consumului produselor din tutun, inclusiv tutun încălzit, a produselor conexe, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora. Totodată au fost efectuate modificări și completări la art. 911 din Codul contravențional al Republicii Moldova 218/2008, care prevăd răspunderea administrativă a persoanelor juridice și fizice pentru încălcarea reglementărilor menționate.