Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb
Toxicitatea plumbului este cunoscută de secole, cu toate acestea, abia în ultimele decenii a fost înțeles impactul expunerii cronice la plumb cu nivel scăzut asupra mai multor sisteme corporale. Studiile efectuate până în prezent nu au reușit să identifice niciun nivel de expunere care nu are efecte dăunătoare la copii sau adulți. Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la toxicitatea plumbului și chiar și niveluri scăzute de expunere pot duce la un coeficient de inteligență redus (IQ), la o atenție redusă, la un comportament antisocial crescut și la un nivel scăzut de educație.
Totodată, expunerea la adulți este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială și boli coronariene. Există o mulțime de dovezi că chiar și nivelurile scăzute ale expunerii la plumb (concentrația de plumb din sânge sub 10 μg / dL) sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare la adulți, inclusiv hipertensiune și boli coronariene.
Expunerea la plumb poate crește riscul afectării funcției renale și a bolilor renale cronice la adulți, iar nivelurile ridicate de expunere pot duce la insuficiență renală.
Dincolo de impactul său asupra sănătății umane, plumbul este, de asemenea, un ecotoxicant bine documentat, care prezintă amenințări atât pentru ecosistemele acvatice, cât și pentru cele terestre.
Plumbul atmosferic se depune pe frunziș și este transportat în sol în apa de ploaie sau pe măsură ce cad resturile de frunze. În consecință, organismele din ecosistemul forestier pot fi expuse la concentrații deosebit de ridicate de plumb. Contaminarea cu plumb afectează o varietate de specii de păsări și reprezintă o amenințare pentru biodiversitate.
Plumbul este un toxic cumulativ care afectează mai multe sisteme ale corpului și este deosebit de dăunător pentru copiii mici. Plumbul din organism este distribuit la creier, ficat, rinichi și oase. Este depozitat în dinți și oase, unde se acumulează în timp. Plumbul din oase este eliberat în sânge în timpul sarcinii și devine o sursă de expunere la fătul în curs de dezvoltare.
Compușii de plumb pot fi adăugați la vopsea ca pigmenți, pentru o uscare mai rapidă și pentru a oferi rezistență la coroziune, rezultând un conținut ridicat de plumb, care poate fi de ordinul a mii de părți pe milion. În timp ce vopseaua rămâne intactă, conținutul de plumb nu reprezintă un pericol, cu toate acestea, pe măsură ce vopseaua se uzează, începe să se sfărâme și să se descuameze, eliberând plumb în praful menajer, riscurile de intoxicație încep să apară. De asemenea, lucrătorii pot fi expuși la plumb în timpul fabricării, aplicării și îndepărtării vopselei. Dacă la locul de muncă nu sunt disponibile facilități pentru schimbarea și spălarea hainelor, lucrătorii pot aduce particule de plumb și praf acasă pe îmbrăcăminte și își pot expune familiile.
Conform datelor statistice, în Republica Moldova, doar în perioada anilor 2016-2021 au fost înregistrate 92 cazuri de intoxicații acute cu vapori de vopsele, dintre care 19 cazuri în rândul copiilor.
În perioada 23-29 octombrie se desfășoară Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb.