Recomandări pentru igiena dentară
Deși importanța igienei orale este cunoscută de toată lumea, deseori procedurile sunt făcute incorect sau în grabă, iar ca urmare problemele stomatologice nu întârzie să apară.
Astăzi, 9 februarie, este marcată Ziua Internațională a Stomatologiei, iar în acest context, trecem în revistă cele mai importante recomandări pentru igiena denatară
Ne spalăm zilnic pe dinți
Este cel mai simplu și cel mai bun sfat pe care îl putem urma pentru îmbunătățirea igienei dentare și pentru sănătatea cavității bucale. De regulă, este recomandat să ne periem pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. Cu toate astea, o idee bună este să facem asta după fiecare masă importantă din timpul zilei. Mai ales seara, dacă ne-am spălat pe dinți și apoi am ieșit în oraș, la o cafea cu prietenii, să nu uităm de periaj și atunci când revenim acasă, înainte de culcare.
Consumăm mai multe fructe și legume
Sănătatea dinților depinde direct de alimentele pe care le consumăm, de aceea trebuie să le alegem cu grijă pe cele care ne sunt folositoare și să limităm pe cele care ne dăunează. Aceasta înseamnă să nu lipsească fructele și legumele proaspete, precum și alimentele bogate în calciu, proteine și diverse vitamin și să evităm pe cât posibil alimentele procesate, băuturile carbogazoase și energizante, fumatul și alcoolul, iar dulciurile sa le consumăm cu limită, întrucât acestea măresc nivelul de aciditate și duc la apariția cariilor.
Avem grijă să schimbăm periuța
De regulă, periuțele de dinți și în cazul periuțelor electrice, capetele de periaj, trebuie schimbate atunci când periile s-au tocit sau cel mult o dată la 3 luni. Dacă s-au tocit sau și-au pierdut flexibilitatea, ele nu-și mai pot face treaba la fel de bine și pot chiar afecta dantura și gingiile.
Utilizăm ața dentară
Nu este suficient să ne rezumăm la un periaj dentar frecvent. Pentru o dantură sănătoasă, este indicat să folosim și alte produse de igienă bucală, cum ar fi apa de gura și ața interdentară. Ața dentară ne va ajuta să scapăm de resturile alimentare rămase între dinți sau în zonele greu accesibile în timpul periajului.
Vizităm stomatologul
Fiecare persoană este diferită şi poate necesita diferite niveluri de îngrijire dentară. Dentistul este cel mai bun ghid pentru a va informa cât de frecvent trebuie să efectuaţi un control sau un tratament. Dacă aveţi mai multe vizite consecutive fără carii sau alte probleme, acesta poate recomanda o perioadă mai lungă de timp între verificări sau curăţări.