Infecția cu virusulul coxsackie sau ”boala mână-picior-gură”
În ultima perioadă auzim, tot mai frecvent, de la mămici că picii lor s-au confruntat cu boala mână-picior-gură – o infecție provocată de un virus, ce afectează în general sugarii și copiii mai mici, dar poate să apară și la copiii mai mari și chiar la adulți. Cum se manifestă această boală, care sunt simptomele și când trebuie neapărat să ne adresăm la medic, ne spune medicul pediatru din cadrul IMSP Clinica Universitară de AMP a USMF ”N. Testemițanu”, Alina Bantaș.
Virusul Coxsackie face parte din genul Enterovirus, familia Picornaviridae. El este împarţit în două grupe: A şi B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu erupţie, boala mână-picior-gură, herpangină, stomatită aftoasă, pneumonie virală, miocardită. Acesta constituie principala cauză de meningită aseptică
Boala mână-picior-gură (engl. Hand-Foot-Mouth-Disease) este numele comun al infecţiei virale cauzată de virusul Coxsackie A16, întâlnită de obicei la copiii în vârstă de până la 10 ani, dar care poate apărea şi la adulţi. Se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în cavitatea bucală. Boala este mai frecventă în sezonul cald și se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Apare frecvent în creșe și grădinițe.
Medicul ne spune că principalele simptome sunt: febră mare – 39-40°C, ce precede cu 24-48 de ore apariția erupției, dureri în gât, datorită leziunilor veziculare și ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene), din cauza cărora copilul nu poate mânca, alterarea stării generale, iritabilitate, precum și scăderea apetitului.
Pediatrul ne atenționează că primul semn al bolii este febra, iar apoi apar leziunile ulcerative din cavitatea bucală, cu durere în gât, scăderea apetitului, modificarea stării generale. După aproximativ 2 zile, apare erupția maculopapuloasă, veziculoasă. Boala se vindecă în 7-10 zile, fiind o boală autolimitată, adică organismul reușește singur să neutralizeze virusul. După vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea să mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase și din această cauză boala se poate repeta sub forma unei noi infecții.
Cum diagnosticăm boala?
Diagnosticul se stabilește, de obicei, pe anamneză (care arată vârsta copilului și semnele de debut), pe baza examenului clinic și pe detectarea virusului în materiile fecale.
Cum tratăm?
Nu există un tratament specific bolii, doar simptomatic, ce include:
- diminuarea febrei – se administrează antipiretice (paracetamol, ibuprofen)
- hidratarea corespunzătoare cu aport suplimentar de lichide;
- calmarea durerilor (ibuprofen, paracetamol) sau sprayuri cu efect antiinflamator și anestezic;
- pentru calmarea erupției tegumentare se administrează creme calmante;
- administrarea de antibiotice în caz de suprainfecție a leziunilor.
Medicul ne mai spune că, în formele ușoare și moderate, evoluția este autolimitantă, cu vindecare în 7-10 zile, începând cu cea de-a 7-a zi de boală se formeaza anticorpi care elimină virusul din organism. Cu toate acestea, s-a stabilit că, virusul se mai elimină prin fecale timp de aproape 1 lună, ceea ce înseamnă că, pericol de contagiozitate există. Se insistă asupra importanței măsurilor de igienă, mai ales în cazul copilașilor mici, ce frecventează grădinițele.
Pentru consultația pediatrului clinicii noastre, apelați la nr. 022-20-56-23 ; 022-20-56-02