Încă o dată despre ambrozie!
Ambrozia este o plată anuală, perenă cu tulpini puternic ramificate, care ating înălţimea de 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri. Planta are o răspândire largă în ţările din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Este rezistentă la secetă, creşte chiar şi pe soluri saline şi poate produce cca 30 mii de seminţe.
Cu siguranță fiecare dintre noi cunoaște sau a auzit că o persoană apropiată suferă de alergie la ambrozie. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.
Polenul de ambrozie este un alergen puternic ce afectează atât copiii, cât şi adulţii, inclusiv prin:
• rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);
• accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;
• afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.
• șoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitănd intervenţie medicală urgentă.
Se recomandă ca persoanele care au simpotemele descrise mai sus, în caz de agravare a stării de sănătate să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală. În cazul în care, în anii precedenţi, ați avut manifestări sezoniere (iulie-septembrie), este necesar să efectuaţi un consult alergologic înainte de începerea sezonului (luna iunie).
Cum ne putem proteja?
– reduceţi timpul petrecut în aer liber în cursul sezonului polenic;
– închideţi ferestrele în timpul zilei, atât acasă, cât şi în automobil;
– schimbaţi hainele după perioade îndelungate petrecute la aer liber
– spălaţi-vă frecvent faţa şi mâinile;
– utilizaţi aparatele de aer condiţionat cu filtre,
– purtaţi măşti de model antigripă.