Importanța utilizării cremelor de protecție solară
În această perioadă, pe lângă hidratarea corespunzătoare este important să ne protejăm și pielea, folosind creme de protecție solară SPF. În continuare vă oferim mai multe detalii despre factorul de protecție SPF și despre regulile de aplicare a produselor ce ne oferă protecție solară.
În primul rând, trebuie să știm că există două tipuri de factor de protecție solară SPF: cea chimică si cea minerală.
Factorul de protecție solară chimică se regăsește la majoritatea loțiunilor cu SPF mai mare de 30. Acestea sunt mai usor de aplicat, având o textură mai subțire, însă actionează abia după ce radiațiile UVB (raze ce pot afecta ADN-ul celular al pielii, fiind respondabile și pentru arsurile solare, dar pot cauza și cancer de piele) au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul acestui proces. Specialiștii spun că aceste produse necesită aplicare repetată și că există riscul de bocare a porilor.
Factorul de protecție solară minerală este cel care se bazează pe agenți fizici de blocare a radiatiilor UV (un tip de radiații electromagnetice emanate de soare) SPF-ul mineral creând o barieră fizică la nivel cutanat, reflectand radiatiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este ca are un spectru larg, ceea ce înseamnă că ofera protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. Factorul de protectie minerală nu are potențial alergic, spre deosebire de cel chimic, dar nici estrogenic, ceea ce înseamnă ca este mai sigur pentru sănătate. Un alt avantaj al acestuia constă în faptul că începe să acționeze imediat după aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute după aplicare.
Valoarea factorului de protecție solară SPF indică gradul de protecție solară oferit. În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB, protecția solară 30 blochează radiațiile UVB în proporție de 97%, iar protecția 50 protejează pielea în proporție de până la 99%.
Factorul de protectie solară SPF se folosește prin aplicare cutanată, astfel încât pielea și intreg corpul să fie protejat de efectele nocive ale radiațiilor.
Pe piață se găsesc mai multe tipuri de produse cu factor de protecție solară. De exemplu, cremele cu factor de protecție solară sunt extrem de eficiente, oferind o acoperire bună a pielii. Mai sunt și spray-uri cu factor de protecție, care sunt mai ușor de aplicat decât cremele. Spre deosebire de creme însă, spray-urile nu au aceeași putere de hidratare, însă sunt mai ușor absorbite de piele și nu lasă senzația de piele uleioasă. Produsele de machiaj cu factor de protecție solară sunt eficiente numai în caz de expunere ocazională, nu pentru expunerea intensive, iar pentru ca ele să fie utile, este necesar să aplicam o cantitate de 2 mg de produs/ cm2 de piele, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mare decât utilizăm atunci când aplicam machiaj pe ten.
Pielea copiilor este mai sensibilă decât în cazul maturilor si expunerea la radiațiile UV poate fi periculoasă. În general, până la împlinirea vârstei de 6 luni, e indicat ca bebelușii să fie feriți de radiațiile solare, iar ulterior se recomandă folosirea unei loțiuni cu factor de protecție de minimum 30. E recomandat să se folosească produse special destinate celor mici, pentru că acestea conțin ingrediente sigure, care nu pot provoca reacții alergice.
Pentru ca produsele SPF să fie eficiente, este indicat să se respecte anumite reguli de utilizare:
- Aplicăm crema înaintea expunerii razelor soalare, cu 15-30 minute, astfel pielea va avea suficient timp să absoarbă factorul de protecție;
- Crema trebuie aplicată o dată la 2 ore, astfel încât să rămână eficienta, dar este important să reaplicam crema după ce ieșim din apă, dacă suntem la mare;
- Radiațiile UV penetrează porii, de aceea este important ca protecția solară să fie aplicată și în zilele noroase
- Factorul de protecție solară trebuie de ales în funcție de mai mulți factori, în funcție de piele, în funcție de timp, în funcție de textura cremei, în funcție de ingrediente, în functie de rezistența la apă.
Important!!! Produsele de protecție solară nu ar trebui să conțină alcool etilic, parabeni (conservanti), fenoxietanol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, ulei de parafină, silicon, pentru că aceste substanțe ar putea să determine alergii, dermatite, au potențial cancerigen, toxic, fiind periculoase. Totodată, este recomandat și iarna să folosim SPF atunci când ne expunem în mod intenționat la radiațiile UV.