×
Meniu

Elevii și mobilierul școlar: poziționarea corectă

Un nou an școlar ne bate la ușă, iar atât copiii, cât și părinții au emoții pentru că începe o perioadă plină de noi provocări.

 

În zilele numărate pe care le avem până la 1 septembrie ar fi bine să facem împreună cu copiii  noștri niște exerciții privind poziționarea corectă în moblierul școlar.

 

Potrivit datelor recente publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, circa 50%  din copiii din instituţiile de învăţământ din ţară nu sunt aşezaţi corect la mese. Necorespunderea înălţimii mobilierului cu talia copiilor este unul din factorii care a condiţionat diagnosticarea printre copiii din instituţiile de învăţământ general a bolilor sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv. În clasamentul structurii morbidității generale, bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv ocupă locul IV.

 

Un copil petrece cel puțin 4-6 ore la masa de lucru.  Din acest considerent, în mod normal, scaunele la scoală ar trebui sa fie reglabile, iar mesele de lucru să aibă o înclinație de 15 grade. Este esențială pentru sănătatea copilului poziția în care stă în bancă, unghiul din care privește tabla sau profesorul, precum și cât de mult se apleacă deasupra caietului sau computerului. Dacă aceste pozitii nu sunt corecte, în timp va fi predisupus spre deformări ale coloanei (cifoza, scolioza, lordoza) si/sau probleme oftalmologice.

 

 

Regulile esentiale ale unei pozitii corecte pe scaun

  • Atunci când are spatele sprijinit de spătarul scaunului, copilul trebuie să aibă șezutul apropiat de spatele scaunului. Șoldurile, gleznele și genunchii trebuie să formeze un unghi de 90˚.
  • În fața calculatorului, dispozitivul trebuie să fie la înălțimea ochilor copilului sau doar puțin mai jos.
  • Coatele trebuie să fie pe masă
  • Picioarele trebuie să stea pe podea,  nu balansate
  • În timpul lucrului,  este permisă și indicată o aplecare de aproximativ 30˚
  • Trebuie evitată poziția picior peste picior care poate dăuna muschilor. Această pozitie poate afecta și partea de jos a spatelui odată cu zona pelviana. Dacă totuși copilul simte nevoia să își miște poziția picioarelor, încrucișarea gleznelor este considerată o opțiune mult mai bună!