×
Meniu

Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ

Anual, la 14 iunie marcăm Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care în acest an are genericul: Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ”.
În acest context, vor fi organizate o serie de acțiuni, inclusiv donarea voluntară a sângelui, care va fi efectuată în corespundere cu normele de organizare a donatorilor de sânge/componente sanguine, aprobate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Această zi este un bun prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 în Africa de Sud.
Sângele este esențial atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli incurabile și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniții în situații de urgență (dezastre naturale, accidente, conflicte armate, etc.) și ajută la salvarea vieții mamelor și nou-născuților.
Cine poate dona sânge?
• Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
• Greutate corporala minimă 50 kg;
• Tensiunea arteriala : maximă nu depaseste 180 mmHg, iar minimă 100 mmHg;
• Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru barbați;
• Nu prezintă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendința de sîngerare anormala, s.a;
• Intervalul de timp între doua donari de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile.