Cum să ne menținem sănătatea ochilor dacă lucrăm mult de la calculator?
Specialiștii recomandă să efecutăm pauze de la ecranul calculatorului cât mai des! Conform normelor internaționale de medicină a muncii, în cazul sarcinilor de introducere de date sau texte în calculator, se recomandă pauze active de cel puțin 5 minute la fiecare 45-60 minute.
Totodată, dacă activitatea se desfășoară sub presiuna timpului, pauza trebuie să fie de minim 10 minute la fiecare oră, iar în cazul sarcinilor mai complexe, care implică o interacțiune mai intensă cu calculatorul sunt suficiente pauze de 15 minute la fiecare 2 ore.
Importantă este și distanţa dintre ochii tăi şi monitor!!! Dacă se află la o distanţă prea mare, pot apărea durerile de spate şi de gât, iar dacă este prea aproape poate apărea senzaţia de ochi uscaţi. În acest context, specialiștii ne recomandă să clipim cât mai des pentru a preveni uscăciunea şi iritarea ochilor. Trebuie să clipim lent la fiecare 20 de minute pentru a lubrifia ochii. Este recomandat ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă în intervalul 50 – 65 cm.
De asemenea, după ce plecăm de la birou trebuie să ne odihnim ochii. Muşchii ochilor obosesc din cauza efortului constant de concentrare asupra ecranelor computerelor şi a privitului intens. Oftalmologii fac acum referire la o serie de simptome cunoscute ca sindromul privitului la calculator (SPC), care apare la cei care folosesc intens ecranele.
Oftalmologii recomandă regula „20-20-20”, ceea ce înseamnă: priveşte în afara ecranului la fiecare 20 de secunde, apoi la un obiect aflat la o distanţă de cel puţin 20 de picioare (6 metri). Acest exerciţiu relaxează muşchii folosiţi pentru concentrarea asupra ecranului computerului.
Un alt truc este mărirea fontului, chiar dacă ai impresia că vezi foarte bine şi cu un font mai mic, întrucât ochii tăi vor parcurge mai uşor textul de pe ecran. De asemenea, trebuie să ajustăm luminozitatea potrivită, pentru că pupila se adaptează mediului în funcție de luminozitate. Din acest motiv se recomandă ca lucrul la calculator să fie făcut în timpul zilei, atunci când pupila este mărită. Totuși, dacă simțim necesitatea de a lucra și noaptea, trebuie să ne asiguărm că masa de lucru este suficient luminată. Pentru aceasta putem folosi o lampă de birou cu halogen sau cu leduri, pe care le vom poziționa în lateralul monitorului, astfel încât lumina să vină de la stânga sau dreapta.
Ai grijă de sănătatea ta!