Ce reprezintă intoleranța la gluten?
În ultimul timp se vorbeșe foarte mult despre intoleranța la gluten sau sensibilitatea non-celiacă la gluten. Astfel, dacă o persoană are această intoleranță si consumă alimente ce conțin gluten, aceasta va acuza probleme digestive, cum ar fi balonare, durere abdominală sau diaree.
Glutenul este o proteină din cereale precum grăul, orzul și secara. O persoană cu intoleranță sau sensibilitate la gluten poate prezenta dureri abdominale și balonări dupa ce a mâncat alimente care conțin gluten.
Intoleranța la gluten este uneori confundată cu boala celiacă sau cu o alergie alimentară la grâu. Specialiștii spun că acestea sunt, însă, afecțiuni medicale diferite, chiar dacă toate au implicat glutenul în mecanismul declanșator al siptomelor și evitarea alimentelor pe baza de gluten reprezintă un pas important în tratamentul celor trei afecțiuni.
Care sunt simptomele sensibilității non-celiace la gluten?
• Flatulența (gaze intestinale)
• Balonare
• Crampe abdominale
• Diaree
• Oboseala
• Probleme de echilibru
• Constipatie.
În același timp, semnele care pot anunța debutul bolii celiace la copii sunt: vărsături, scădere ponderală semnificativă, diaree sau constipație, atrofie musculară, copilul se simte slăbit și lipsit de energie timp de câteva zile fără un motiv evident. Atunci când boala este descoperită târziu la copii, aceștia pot prezenta anemie, tulburări de coagulare a sângelui, tulburări de creștere.
Cum diagnosticăm?
Deoarece sensibilitatea non-celiacă la gluten a fost recunoscută recent ca fiind o afecțiune de sine stătătoare, nu există deocamdată vreun test specific de diagnostic și nici un plan clar de tratament. Prin urmare, medicii gastroenterologi folosesc metoda diagnosticului diferențial pentru a stabili dacă o persoană are sau nu această afecțiune. Diagnosticul diferențial presupune stabilirea diagnosticului prin excluderea afecțiunilor care prezintă simptome asemănătoare cu cele resimțite de pacient. Astfel, după excluderea bolii celiace, pacientii sunt rugați să elimine din dieta glutenul, iar dacă simptomele se îmbunătățesc, medicii stabilesc diagnosticul de sensibilitate non-celiacă la gluten.
Tratamentul
Tratamentul bolii celiace constă în introducerea dietei fără gluten, care trebuie respectată toată viața. Înlocuirea glutenului din dietă este esențială, dar evitarea totală a acestuia este greu de realizat. Pentru a evita denutriția, mai ales în cazul copiilor, este necesar să se consulte un medic specialist în boli de nutriție, în scopul stabilirii unei diete sănătoase fără gluten. O persoană care dorește să evite glutenul trebuie să verifice cu atenție etichetele alimentelor.
Produsele cu etichete „fără gluten” nu conțin suficient gluten pentru a declanța simptome de intoleranță la gluten. Producătorii pot elimina glutenul din făina de grău sau pot folosi un înlocuitor, cum ar fi făina de ovaz sau de năut.