Ce este sinuzita?
Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale și în funcție de amploare, aceasta poate fi clasificată astfel:
- Sinuzita acută – se instalează brusc, are o dezvoltare rapidă, este de scurtă durată și poate fi provocată de o infecție virală cauzata de o răceală comună. Simptomele pot dura între una și două săptămâni, iar în cazul în care este provocată de o infecție bacteriană, poate dura până la patru săptămâni.
- Sinuzita subacută – în cazul în care sinuzita acută persista și nu este urmat un tratament corespunzător, aceasta se poate transforma în sinuzită subacută, care poate dura până la trei luni. De obicei, este provocată de infecții bacteriene sau alergii sezoniere;
- Sinuzita cronică – simptomele sinuzitei cronice pot dura mai mult de trei luni, apar la diferite intervale de timp si nu sunt neapărat severe. Printre cele mai frecvente cauze sunt infecțiile bacteriene sau fungice, dar pot exista și alți factori, precum alergii persistente sau probleme la nivelul structurii nasului.
Totodată, sinuzita poate fi clasificată și în funcție de cauzele care au dus la apariția ei: virală, bacteriană sau fungică.
În cazul în care simptomele persistă, iar sinuzita cronică nu este tratată la timp, pot să apară următoarele complicații:
- Laringita;
- Faringoamigdalita;
- Traheobronșita;
- Probleme la nivelul ochilor, precum abces orbito-ocular;
- Infecții care se pot răspândi la nivelul măduvei spinării, oaselor sau pielii.
Simptomele sinuzitei diferă în funcție de durata și de severitatea infecției, de regulă fiind identice unei răceli, cum ar fi: senzație de presiune în zona sinusurilor sau la nivelul dinților; nas înfundat; secreții nazale de culoare verzuie sau galbenă; simț al mirosului scăzut; oboseala și tuse cu expectorații. În cazuri mai avansate, pot să apară manifestări precum febra, halitoză (respirație urât mirositoare), dureri de cap și dentare.
În cazul copiilor, simptomele se aseamănă cu cele ale unei răceli sau ale unei alergii și persistă mai mult de 14 zile. Simptomele sinuzitei la copii pot include și febra peste 39°C, precum și o tuse care persistă mai mult de 10 zile.
După cum s-a menționat, simptomele sinuzitei sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei răceli, de aceea este important să consultați medicul (ORL-ist) pentru a vă da diagnosticul și tratamentul corect. Inițial, pentru a diagnostica sinuzita, medicul va efectua anamneza pacientului si va cere informații cu privire la simptomele apărute. Ulterior, doctorul va realiza o investigație fizică pentru a verifica presiunea și sensibilitatea de la nivelul sinusurilor, prin apăsarea cu degetul asupra obrajilor si frunții.
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi!