Ce este malaria?
În ultima perioadă, în anumite zone, se constată sporirea numărului de îmbolnăviri cu malarie – o boală infecţioasă frecvent întâlnită în multe regiuni tropicale şi subtropicale, ce constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se printre primele cinci boli care au impactul cel mai înalt la mortalitatea globală.
Ce trebuie să știm despre malarie?
Termenul popular românesc al malariei este „friguri de baltă”, având originea din niște observații empirice foarte vechi, asupra legăturii dintre boală și zone mlăștinoase (unde se dezvoltau de fapt, țânțarii – vectorii transmițători ai malariei).
Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit, ce este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel, în principal între amurg şi zori.
Modul de transmitere:
- prin înțepătura de țânțar;
- în timpul transfuziei de sânge de la persoane cu malarie latentă (malarie post-transfuzională). Prin această cale se produce contaminarea cu malarie cuartă. Aceasta se explică prin faptul că în această formă a bolii este posibilă o stare îndelungată de purtător (zeci de ani) cu parazitemie submicroscopică (paraziții nu pot fi observați la microscop);
- prin ace și seringi contaminate;
- prin alt instrumentar medical cu sânge contaminat.
În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (rareori mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.
Există forme mai severe de malarie care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces.
Cum evităm să ne îmbolnăvim de malarie?
Înainte de a călători trebuie să vizitaţi cabinetul de vaccinare internaţională, unde veţi primi recomandări şi prescripţia tratamentului profilactic în funcţie de ţara unde veţi călători. Vizită la acest cabinet este bine să se facă cu cel puţin 3 săptămâni înainte de călătorie.
De asemeena, se recomandă profilaxia cu medicamente antimalarice cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei şi se încheie la o săptămână după ce persoană s-a întors din zona endemică. Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotriva îmbolnăvirii întrucât în ultimii ani parazitul care produce malaria a dezvoltat rezistență la anumite medicamente.
Ce putem face în cazul în care suspectăm că ne-am îmbolnăvit de malarie?
Dacă la o săptămână sau mai mult după intrarea într-o zonă de risc pentru malarie faceţi febră, consultaţi de urgenţă un medic şi contactaţi un laborator abilitat pentru a obţine un diagnostic corect şi un tratament sigur şi eficient.
Cum ne protejăm împotriva ţânţarilor?
Pe tot timpul aflării în zona endemică se recomandă purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete mai ales la lăsarea serii când ţintarii devin mai activi. Părţile de corp lăsate descoperite vor fi acoperite cu o cremă specială care îndepărtează ţânţarii. Pe timpul timpului de somn în pat (fie zi sau noapte), patul va fi protejat de o plasă specială pentru ţânţari care va fi tratată în prealabil cu substanţe insecticide specifice.
Este obligatoriu ca înaintea călătoriilor să fie consultată lista actualizată a ţărilor endemice şi specificaţiile acestora privind existente speciilor de plasmodium şi rezistenţa lor la anumite antimalarice.
Se recomandă efectuarea analizelor: Test screening malarie + microscopie și Anticorpi anti Plasmodium spp. (malaria)
Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur!!!